Les set claus

Google i el català

Els resultats de les recerques en català s’han duplicat

Creat:

Actualitzat:

Probablement no us heu fixat, però Google ha duplicat el nombre de webs en català que apareixen als primers resultats de qualsevol recerca. La compa­nyia ha canviat el seu algoritme i ha permès augmentar aquests resultats d’un 24% a un 57%.

Ja la primavera de l’any passat es va poder constatar com el català havia desaparegut de les primeres posicions dels cercadors, inclús si la recerca era realitzada en el nostre idioma oficial, i fins i tot si el navegador estava configurat en aquest idioma.

A Catalunya, en constatar-se el canvi, després d’analitzar-se el trànsit en 600 webs catalanes, i fent-ne un informe conforme es feien perdre visites a dues de cada tres pàgines en aquest idioma, l’Aliança per garantir la presencia del català, formada per 10 actors de la societat civil, i recolzada pel Govern, després de mesos de feina, va aconseguir obrir un diàleg tècnic amb els departaments d’enginyeria de Google i Microsoft, per tal de resoldre un incorrecte funcionament del motor de recerques, que igualment afectava d’altres llengües d’arreu del món.

De fet, un cop modificat l’algoritme, aquest cercador de referència mundial va emetre un comunicat en el qual informa dels canvis, tot donant les gràcies de manera expressa als catalanoparlants i a l’Aliança per les aportacions realitzades.

Aquests canvis amb els gegants del flux de dades demostren que hem de defensar allò que és nostre, en aquest cas la nostra llengua oficial. Conèixer l’idioma del país on vas a viure, a treballar o inclús de vacances, no fa sinó enriquir-te. Ens hem de creure el tresor que tenim, ja que som l’únic país del món en què el català és la llengua oficial. Que els andorrans i residents siguin realment poliglots en cap cas pot ser un hàndicap que vagi en detriment de la nostra llengua. Només us faig una pregunta... Si quan viatgem a la Gran Bretanya o als Estats Units som conscients que haurem de parlar anglès, per què no som capaços d’entendre que si venim a Andorra haurem de parlar català?

tracking