Les set claus
Andorra dins Europa
Com s’ha d’integrar Andorra institucionalment a Europa?
Fins ara hem tingut un cert debat sobre quines especificitats s’havien de defensar a Europa. Tanmateix, hem de resoldre com Andorra s’ha d’integrar institucionalment a Europa. Si formem part del mercat únic via un acord d’associació hi ha dues qüestions a resoldre. Primer, a través de quin procediment Andorra podrà tenir veu a la presa de decisions de les normes europees. Segon, com es resoldran els conflictes entre la Unió Europea i Andorra.
Els països no membres de la Unió Europea que formen part del mercat únic (Liechtenstein, Noruega i Islàndia) tenen veu en el procés legislatiu de la UE a través de l’Espai Econòmic Europeu i disposen d’un mecanisme de resolució de conflictes propi. Per exemple, Islàndia no està sota la jurisdicció del Tribunal Europeu de Justícia. Això li ha permès no arruïnar-se quan va tenir una crisi diplomàtica amb el Regne Unit i els Països Baixos, durant el cas Icesava. El 2008 un banc islandès, on 343.306 clients britànics i neerlandesos tenien 6.700 milions amb dipòsits, va col·lapsar. Islàndia només va refer els dipositaris d’Islàndia. Regne Unit i Països baixos, invocant la normativa europea, van acusar de discriminació Islàndia reclamant milers de milions. El tribunal de l’EFTA, no el de la Unió Europea, era qui tenia competències sobre el cas. El tribunal de l’EFTA va eximir de pagar Islàndia. Probablement, si el Regne Unit i els Països Baixos haguessin pogut denunciar Islàndia al Tribunal Europeu de Justícia, Islàndia hauria perdut.
Posar Andorra sota la jurisdicció del Tribunal Europeu de Justícia sense ser Estat membre de la Unió Europea seria inconstitucional, seria un greuge comparatiu amb la situació de Liechtenstein i afecta greument la sobirania. Tampoc podem aplicar tota la normativa europea dinàmicament sense tenir veu a les institucions europees. Si entrem al mercat únic, hem de tenir, com a mínim, el grau de sobirania nacional de Liechtenstein i el de l’Espai Econòmic Europeu.