Les set claus
Economia circular
Actualment només un 7,2% de l’economia mundial és circular
L’economia circular és un concepte relativament recent, ja que va aparèixer per primera vegada en un informe de la Comissió Europea l’any 1976, i es pot definir com el sistema en el qual s’allarga la vida útil dels productes i es traslladen els residus del final de la cadena de producció al principi d’aquesta. En definitiva, es tracta d’un model que planteja ampliar la vida útil dels productes fent que els béns durin més, reutilitzant els existents i evitant els residus. A Andorra la normativa en matèria d’economia circular es va publicar el mes de juny del 2022, amb les principals finalitats d’anar cap a models de consum més sostenibles, reduir el malbaratament alimentari, minimitzar el consum de productes d’un sol ús, millorar la gestió de residus o sensibilitzar la ciutadania sobre aquest concepte de sostenibilitat, entre altres. Aquestes finalitats, tot i que molt lloables (i necessàries per a la preservació del nostre planeta) topen, però, amb una forma de consumir que tenim molt arrelada i un mercat cada vegada més mundialitzat que es resisteix a implementar les bases reals d’una economia circular, ja que implicaria menys rendibilitat i doncs menys beneficis (actualment es calcula que només un 7,2% de l’economia mundial és circular, quan fa 5 anys ho era en prop d’un 10%). Si volem anar realment cap a una economia circular, que seria més que beneficiosa per a l’economia dels consumidors, i no deixar aquest concepte com una mera declaració d’intencions, cal començar per canviar els nostres hàbits de compra, ja que d’aquesta manera el mercat es veurà obligat a adaptar-se a les nostres exigències. Només d’aquesta manera, rebutjant els productes d’un sol ús, reciclant o donant una segona vida a aquests que ho poden ser o intentant no comprar els que tenen una obsolescència programada, obligarem les empreses a adequar-se a aquesta nova realitat. Repte complicat per als consumidors… però no impossible.