Les set claus

La tirania de la majoria

Els poders tecnològics impulsen el despotisme de les majories

Creat:

Actualitzat:

Només l’empresa d’Amazon va gastar més de setanta-tres mil milions de dòlars en investigació i desenvolupament el 2022. Totes les empreses, centres de recerca i institucions públiques i privades de França en van gastar seixanta-tres mil. Apple, Amazon, Meta, Alphabet i Microsoft combinades van facturar 1,6 bilions de dòlars el 2023. El setembre del 2023 el deute total d’Espanya era d’1,57 bilions.

Europa, davant la revolució tecnològica, segueix amb les seves lleis i regulacions que enumeren valors, fan declaracions d’intencions i malgasten els diners públics en projectes sense impacte. A la pràctica, el poder es desplaça cap a Amèrica del nord, la Xina i els grans gegants tecnològics.

Estem en una nova era. La intel·ligència artificial, la biotecnologia i les finances globals suposen un canvi de paradigma al món. Encara que no puc saber com ens transformaran la vida aquestes tecnologies en el futur (probablement menys del que imaginem ara), sí que puc afirmar que el poder es desplaça cap a les grans empreses tecnològiques nord-americanes. De fet, la intel·ligència artificial no la podrem ni regular ni controlar, encara que els polítics i els filòsofs facin molts discursos.

Els nous poders globals fan un món més multipolar. Davant de l’angoixa de la incomprensió d’un món complex, emergeixen respostes simplistes: de bons contra dolents o d’elits ocultes contra un suposat poble. Cal evitar aquests discursos. El que sí que puc afirmar és que els canvis tecnològics actuals ens porten a una espècie de despotisme de les majories a través de l’algoritme, de dictadura del políticament correcte, d’excés de pressió pública i de manca de privacitat. La millor estratègia des d’Andorra no és implementar la desactualitzada i ineficient legislació europea, és preservar al màxim la sobirania de les petites comunitats i els nostres valors de discreció, sobrietat i humilitat.

tracking