Les set claus
Sí que tenim alternativa
El mercat únic ens impediria fer polítiques pròpies
A la dècada dels 2000, Europa semblava que esdevindria la potència econòmica del món. Després de la greu crisi del 2008, era lògica la transformació que va engegar el Govern d’Andorra: de paradís fiscal a ser una economia amb impostos baixos i homologada amb Europa. Llavors, Europa era una oportunitat (per exemple, Nokia era el líder de vendes de telèfons).
Tanmateix, el mal funcionament del mercat únic ha destruït la competitivitat i la innovació d’Europa. La diferència de riquesa i tecnològica amb els Estats Units o la Xina es fa cada any més gran. El 2024 Andorra vol diversificar l’economia formant part d’una entitat ineficient econòmicament com el mercat únic.
El bitcoin, la intel·ligència artificial, la digitalització, l’agricultura regenerativa, la bioconstrucció, la recerca en salut o la biotecnologia són oportunitats enormes per a Andorra. Tanmateix, el mercat únic seria una gàbia política que ens impediria fer polítiques pròpies, àgils i eficients per potenciar aquests sectors, ofegaria les empreses amb burocràcia i augmentaria innecessàriament la despesa pública. Encara que no puc saber què passarà, probablement l’entrada al mercat únic suposaria una enorme entrada de societats sense activitat productiva a Andorra. Si aprovem l’acord d’associació en lloc de diversificar l’economia i generar qualitat de vida i riquesa per a tothom, simplement s’ompliria el país de bústies de societats.
Penso que és millor mantenir regulacions pròpies, mantenir un major proteccionisme a l’entrada de capitals europeus, apostar fort i coherentment cap a nous sectors productius; en lloc de convertir-nos en un espai on les empreses europees gaudeixin d’una baixa fiscalitat. El món ha canviat molt, el 2024 ens toca enterrar l’estratègia del 2008, aturar aquest acord d’associació i pensar un nou camí per a Andorra.