Creat:

Actualitzat:

S’aproxima Sant Jordi i ve ben carregat de novetats literàries, tant d’aquí com de fora de les nostres fronteres, i a mi personalment em comencen a atabalar tantes novetats tot de cop. Soc lectora diària, el que vol dir que cada dia llegeixo ni que sigui mitja hora, la lectura forma part de la meva vida i m’encanta el llibre físic, passar les seves pàgines i fins i tot olorar-les; ara bé, començo a trobar exagerada la quantitat de publicacions que hem de digerir la prèvia de Sant Jordi.

Sandra Ollo, editora de Quaderns Crema i Acantilado, declarava en una entrevista a La Vanguardia que “es publica tant perquè s’escriu massa” i que “l’excés perjudica el gust lector, i potser banalitza el llibre, que a la meva opinió és un objecte prou important en la història de la cultura per albergar continguts dignes, més del que de vegades es veu per les llibreries”.

Semblaria que tothom vol expressar-se a través de l’escriptura amb coses que no tothom vol llegir i ens trobem amb una quantitat enorme de persones que volen ser escriptors i acabem tenint més escriptors que lectors, perquè de veritat ens podem creure de debò que tot aquell que es carrega de llibres per Sant Jordi els llegeix o acaben abandonats en una prestatgeria?

Per molt contradictori que pugui semblar, comprar llibres i llegir-los són dues coses molt diferents, o almenys és així quan la quantitat de llibres que es compra supera amb escreix el temps que es té per llegir-los, ni vendre més llibres vol dir crear més lectors.

Un lector es crea des de ben petit quan a casa veuen uns pares lectors amb un llibre a la mà o amb un compte preparat per llegir-te’l abans d’anar-te’n a dormir ni que sigui deu minuts i deixar-te amb més ganes fins al dia següent, i després tenim l’escola, que amb la dèria d’introduir les tauletes ens hem oblidat de crear aquella intel·ligència lectora que ens ve a través dels llibres, els que comprarem per llegir-los.

tracking