Creat:

Actualitzat:

Un dels objectius fundacionals de la Unió Europea és el respecte a la riquesa cultural i lingüística d’Europa. Un altre valor és la solidaritat i el respecte mutu entre els pobles.

Des d’un punt de vista d’interessos econòmics, Andorra és insignificant per a Europa. Tanmateix, l’acord de la Unió Europea amb Andorra exemplifica els objectius i valors de la Unió Europea.

Luxemburg, Malta i Xipre són estats membres de la UE. Tenen dret de vet, poden elegir membres del Tribunal Europeu de Justícia o el maltès és un idioma oficial de la Unió. Liechtenstein participa sense traves del mercat únic. Alhora, Europa, a través del funcionament polític de l’Espai econòmic Europeu li respecta la seva sobirania.

Fins ara, la Unió Europea respectava la diversitat de pobles i estats d’Europa. Malauradament, sembla que Europa ha oblidat els seus valors fundacionals. L’acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea és l’acord més destructor de la sobirania d’un Estat europeu i el que genera un major greuge comparatiu de tota la història. Si s’aprova aquest acord seríem el primer Estat no membre de la UE sotmès a la supremacia del dret europeu i a les sentències del Tribunal Europeu de Justícia sense tenir cap representació política a la Unió Europea i cap representant al tribunal europeu de justícia. Seríem el primer Estat Europeu que s’homologaria amb quasi tota la normativa europea sense poder gaudir automàticament de la participació de les quatre llibertats al mercat únic, a causa de l’estrany protocol financer de l’acord. A més, el català un idioma que parlen milions d’europeus continuarà marginat sense estatus d’oficialitat.

Andorra ha de reclamar per Andorra i el català un lloc respectuós dins la construcció política d’Europa i igualitari amb el de la resta de cultures i pobles d’Europa.

tracking