Paraula i vida
Cridats a ser comunitat
Avui celebrem el dia de Corpus Christi. La festa del Cos de Crist ens recorda el gest de Jesús que dona el seu cos i vessa la seva sang per tots nosaltres. Com a expressió d’aquest gest de donació, l’Església hi celebra el Dia de Càritas. Enguany amb el lema Cridats a ser comunitat.
El primer gran valor que treballem a Càritas és la justícia. I el segon, la caritat... Però la caritat transcendeix la justícia perquè no solament ens demana donar a cadascú el que sigui seu, sinó donar també del que és nostre per compartir amb l’altre el que tenim i som. “La ciutat de l’home no es promou només amb relacions de drets i deures sinó, abans i encara més, amb relacions de gratuïtat, de misericòrdia i de comunió” (Caritas in veritate, número 6). Tant és així que l’amor –càritas– sempre és necessari, fins i tot en la societat més justa.
Per això, enfront de l’individualisme creixent, enfront de l’anonimat en què vivim, de la indiferència davant les realitats de l’altre, Càritas crida a ser comunitat, perquè res del que és humà no ens és indiferent, perquè tots som responsables de tots.
El Papa Francesc escriu a propòsit de la comunitat parroquial “que és i està cridada a ser comunitat de comunitats, santuari on els assedegats beuran per continuar caminant... àmbits de viva comunió i participació”. Si així és la comunitat cristiana, Càritas, com a expressió organitzada de la caritat de la comunitat, també està cridada a promoure la comunió i la participació.
La comunitat, a Càritas, és l’espai on creiem que podem acompanyar i ser acompanyats, generar un altre estil de vida que possibiliti espais alliberats on el que pateix troba consol... La comunitat, des d’aquí, és capaç de respondre al “doneu-los menjar vosaltres mateixos” ( Mc 6,37) i d’implicar-se a treballar per promoure el desenvolupament integral dels pobres i resoldre les causes estructurals de la pobresa, com ens demana el Papa Francesc en l’Evangeli Gaudium.
Des d’aquest espai privilegiat és possible somiar un món diferent, una societat on el bé comú es converteix en promesa i esperança del Regne que planta les arrels aquí i ara.
Potenciar la qualitat de vida com a tasca humanitzadora significa reonrientar les finalitats que dirigeixen la vida personal i la convivència col·lectiva cap a cotes d’un nivell superior de dignitat personal i desenvolupament social.