paraula i vida
Benvinguts refugiats!
‘Embarcats’ per viure, no per morir
Després d’anys d’esperar amuntegats en camps de refugiats, volaran a terres europees en el marc del programa Passadissos humanitaris, promogut per l’associació catòlica de la Comunitat de Sant Egidi.
Aquests 20 refugiats se sumaran als que ja han anat arribant a territori europeu gràcies als acords signats amb Itàlia, Bèlgica, França i ara Andorra.
És un pas important en l’expansió dels corredors humanitaris a Europa, un model que ofereix una solució al drama dels refugiats que fugen de les guerres i que combina la solidaritat, la seguretat i la integració.
Passadissos humanitaris persegueix salvar les vides dels immigrants que travessen les tres rutes principals que recorren en aquests moments: la dels Balcans, utilitzada pels sirians; la d’Etiòpia, protagonista de la diàspora eritrea, i la del Marroc, amb l’arribada dels subsaharians. Segons el programa és possible superar dos dels principals obstacles per organitzar l’acolliment de refugiats: l’administratiu i l’econòmic.
La Comunitat de Sant Egidi, l’anomenada ONU del Trastevere, el barri romà on té la seva seu, invoca voluntat política per exportar la idea als països europeus com un model d’acolliment i integració, i proposa que s’apliqui l’article 25 del reglament dels visats de la Comissió Europea, que permet “la possibilitat d’emetre aquests documents per motius humanitaris, d’interès nacional o en virtut de les obligacions internacionals”.
Quant als criteris de selecció dels refugiats, des del moviment expliquen que donaran prioritat a nens, mares soles, persones malaltes i famílies especialment vulnerables.
Des de Sant Egidi confirmen que Andorra ho té tot previst per poder donar acolliment a un primer grup de refugiats sirians. Serà fonamental el suport d’institucions, famílies i particulars per acompanyar-los en la integració social i laboral de cada persona, garantint els serveis bàsics i la seva dignitat. Que l’arribada dels refugiats sigui també una oportunitat per valorar el que tenim i aprendre a compartir amb ells de manera solidària.
Només queda dir gràcies al Govern d’Andorra pel conveni signat i als refugiats, donar-los la benvinguda a Andorra, que històricament sempre ha estat terra d’acollida per a tantes famílies que han fugit de conflictes bèl·lics i aquí han trobat pau, respecte i dignitat. Gràcies Andorra.