PARAULA I VIDA
Digues-me què vols que et doni
En el rerefons d’una pregunta hi ha sempre una motivació. Cerquem obtenir un aclariment, més informació, un cert aprofundiment, etc. També ens adonem que algunes preguntes són formulades amb una intencionalitat. Preguntem no tan sols per recollir més dades sinó per saber com una persona es posiciona davant una determinada qüestió. Una mostra d’això la trobem a la pregunta que Déu adreça a Salomó, l’acabat d’elegir rei d’Israel que ha de governar un poble nombrós i poderós: “Digues-me què vols que et doni”.
La seva resposta exemplar ens deixa un bon ensenyament, no tan sols per als qui governen sinó per a tothom. Salomó no demana molts anys de vida per mantenir-se en el poder, ni riqueses, ni la vida dels seus enemics. No demana res en benefici propi, res que pugui alimentar el seu egoisme, res que li estalviï el treball i l’esforç ni cap privilegi que el vagi distanciant de les persones. Ben al contrari, demana la capacitat de saber escoltar, discerniment per fer justícia, saber destriar el bé del mal. Tot el que demana Salomó està en funció de poder realitzar bé la tasca que ara se li encomana i Déu li concedeix aquella saviesa que el distingirà. La seva principal preocupació no es basa a assegurar-se el seu regnat sinó a tenir discerniment per escoltar i fer justícia, en benefici del seu poble.
De fet, Salomó sap molt bé què pot demanar a Déu tot reconeixent que necessita de la seva ajuda. Déu li ho concedeix perquè no ha demanat totes les altres coses. Salomó sap escollir bé. Sap molt bé què és valuós i necessari per servir el seu poble. I ho demana a Déu perquè sap que només Ell li ho pot concedir.
Enmig de la situació actual, amb tantes problemàtiques personals i socials, si ara Déu ens plantegés la mateixa pregunta “Digues-me què vols que et doni”, què li respondríem? Tot dependrà, evidentment, de les circumstàncies concretes de cadascú i ben legítim serà demanar allò que més necessitem. Però no perdem de vista la resposta de Salomó. No ens oblidem de demanar també la capacitat de discernir, de saber escoltar per ajudar i acompanyar perquè sigui sempre en benefici dels altres.