Paraula i vida
“Aquí em tens, envia-m'hi”
Aquest lema s’inspira en un text del profeta Isaïes, quan parla de la seva vocació (Is 6,8).
“Aquí em tens”: se’ns convida a obrir-nos, a manifestar la nostra disponibilitat. El subjecte de la frase és jo. Cadascú responem a Déu en primera persona. Com si diguéssim: jo estic disposat a complir la missió que m’heu encomanat.
La Jornada del Domund ens fa adonar que tal com els missioners i missioneres ja han pronunciat aquestes paraules de disponibilitat: “Aquí em tens”, ara ens cal respondre a nosaltres, que, enmig de la nostra vida diària, tenim una missió i unes obligacions a complir.
“Envia-m’hi”: la missió, en si mateixa, té una dinàmica d’enviament. Déu Pare envia el seu Fill i l’Esperit Sant. Jesús, per la seva part, envia els apòstols a anunciar l’evangeli a tot el món. Tota la història de l’Església és un teixit d’enviaments, des de les seves comunitats d’origen, de cara a formar noves comunitats de creients.
Ser enviat és un element diferenciador que distingeix el missioner del cooperant o del voluntari. Parlem d’algú que viu la seva entrega com una donació al servei de l’evangeli i de l'Església.
La seva resposta no és fruit d’una decisió personal, d’un acte generós de servei, d’una recerca d'aventures… La seva resposta és un discerniment de l’amor de Déu que crida i de l'Església que confia una missió. És fruit d’una crida (del llatí: vocare = cridar). Tota vocació comporta dos elements: 1) una relació d’intimitat espiritual amb Jesús que ajuda a entendre la grandesa de la seva crida. I 2) l'acompanyament de l'Església. Sense aquestes dues característiques no es pot dir que sigui obra de Deu.
Per això, “aquí em tens, envia-m’hi” és una doble resposta: a Déu, que crida i compta amb la nostra llibertat per respondre i a l’Església, la família dels fills de Déu, que té cura de tots els seus fills dispersos pel món.
La Jornada Missionera del Domund és una oportunitat per sensibilitzar-nos sobre la irrenunciable missió que a cadascú se'ns confia. I també per donar suport econòmic als missioners i missioneres que treballen arreu del món. Moltes gràcies a tots.