Ignacio Fonseca Chácharo, director de Gestió d'Actius de Crèdit Andorrà

La importància de l'educació financera

"Existeix una manca de coneixement financer que cal anar solucionant"

Ignacio Fonseca Chácharo, director de Gestió d'Actius de Crèdit Andorrà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En un món dominat per la gran quantitat d’informació financera que tenim al nostre abast, poder comptar amb una bona formació és fonamental per poder entendre-la. No només per saber diferenciar entre les informacions verdaderes i aquelles que no ho són, sinó per comprendre com el que passa al nostre voltant afecta la nostra butxaca: com la decisió presa pel BCE a més de 10.000 quilòmetres de distància d’apujar els tipus d’interès farà que haguem de pagar més per la nostra hipoteca (si la tenim contractada a tipus variable) o, per contra, pot ser una bona notícia perquè com a inversors podrem tornar a rebre una retribució pels nostres estalvis. Com veuen, la mateixa notícia, com una moneda amb dues cares, pot tenir impactes diferents en tots nosaltres depenent de la nostra situació i les nostres necessitats.

Però, l’educació financera va més enllà dels grans titulars sobre la situació dels tipus interès, creixement econòmic o evolució de les borses. També està lligada al nostre dia a dia personal ja sigui en la planificació de les properes vacances, els estudis dels nostres fills o la decisió de comprar una casa o optar per llogar-la. Per tant, un cop decidit l’objectiu que volem assolir caldrà pensar com aconseguir els diners necessaris per dur-ho a terme i és aquí on entren en joc els nostres coneixements econòmics: estalviem cada mes un percentatge dels nostres ingressos, fem un pla d’estudis per als nostres fills o fem un préstec per poder assolir l’objectiu triat?

I a la nostra societat hi ha una manca clara d’una mínima educació financera. És cert que a poc a poc s’està millorant, i ara a les escoles ja s’imparteixen els primers coneixements en la matèria, però la gran majoria de nosaltres no vam tenir aquesta opció de formació financera a menys que optéssim per estudiar Econòmiques. Així que encara existeix una clara manca de coneixement financer bàsic que cal anar solucionant. Perquè tots nosaltres, en un moment o en un altre de la nostra vida, necessitem entendre com funciona l’economia, ja sigui perquè hem de demanar una hipoteca i ens enfrontem al dilema de si fer-la a tipus fix o variable (ja els avanço que malauradament no hi ha una resposta única i la selecció dependrà de les necessitats i situació de cadascú); o perquè és vital entendre com ens afecta la inflació en el nostre dia a dia per decidir sobre els nostres estalvis i/o inversions, perquè no oblidem que com ja ens indicava la faula de la formiga i la cigala cal ser previsor i estalviar per quan arribi el mal temps.

Per aquest motiu, des de Crèdit Andorrà iniciem aquest mes de setembre un programa de formació financera des de dos fronts diferents. Per un costat, iniciem una trilogia de webinaris per explicar els conceptes bàsics de la inversió financera i els aspectes bàsics de funcionament dels actius de renda fixa i renda variable. I per un altre, la secció escrita d’Educació Financera que iniciem amb el present article, on mirarem d’anar explicant els principals conceptes econòmics que escoltem cada dia (PIB, inflació i prima de risc, entre d’altres) així com els principis bàsics a l’hora de plantejar-nos les nostres inversions (perfil de risc, diversificació, horitzó temporal, etcètera).

Es tracta d’un camí d’aprenentatge on Crèdit Andorrà vol ser el seu company de viatge per tal que a l’hora de prendre decisions tinguem la informació suficient per poder decidir de la millor manera possible. Els assessors són necessaris, i cal confiar en ells, però som nosaltres els que hem de donar l’objectiu que volem aconseguir i el temps que tenim per poder assolir-lo per tal de poder fer una bona planificació. Per tant, la nostra participació és primordial i tenir una mínima formació financera és vital. Posem fil a l’agulla!

tracking