Jordi Sogas Quílez, analista de fons externs de Crèdit Andorrà
I tu, què en penses dels fons d'inversió?
"Amb una sola inversió diversificada es redueix el risc de pèrdues significatives"
Acabem de passar les festes de Nadal i d’inici d’any, i molt probablement un dels temes de conversa de qualsevol dels àpats i reunions familiars deu haver estat el gran Mundial que ha fet la selecció albiceleste amb Messi al capdavant. Poso la mà al foc, però, que entre plat i plat també han sortit comentaris de finances; de fet, fa un any el tema estrella van ser les criptomonedes, oi? Doncs bé, avui intentaré donar resposta a la pregunta recurrent que de ben segur ens fem molts dels que ens dediquem als mercats: “I tu, què en penses dels fons d’inversió?”
Comencem pel principi. De la mateixa manera que els meus companys van compartir el coneixement sobre l’existència de diferents actius financers, avui parlarem específicament dels fons d’inversió.
Un fons d’inversió és un vehicle que reuneix el capital de diversos ciutadans o empreses per ser invertit de manera conjunta, delegant en un gestor la capacitat de decidir on invertir. Amb una sola inversió, el partícip o inversor del fons pot tenir diferents accions o bons en cartera; es redueix així el risc de pèrdues significatives que tenim en contractar només unes quantes accions, per exemple. A més, en fer-ho conjuntament amb altres, el patrimoni és més gran i això permet tenir accés a les millors gestores i a un menor cost que si es fes de manera individual. Si ens preocupa la seguretat de comprar un fons d’inversió, hem de saber que aquests actius no formen part del balanç del banc. És a dir, a diferència del que passa quan contractem un dipòsit, el banc no pot “prestar” aquests diners a altres bancs ni a un ciutadà en una hipoteca. Si la gestora del fons fes fallida, el regulador en qüestió nomenaria un altre gestor del fons, però els diners no desapareixerien. De fons d’inversió, com apuntava, n’hi ha de diferent tipologia. Són els següents: Fons monetaris, compostos principalment de valors del mercat monetari a curt i molt curt termini; normalment es materialitzen en diners en efectiu, crèdits a curt termini i, en general, actius que es puguin convertir en diners de manera molt fàcil, amb venciments inferiors als dotze mesos. Fons de renda fixa, focalitzats a invertir en deute sobirà de països o en deute corporatiu de companyies privades; aquestes inversions generalment tindran un venciment més llarg que les dels fons monetaris. Fons de renda variable, que inverteixen exclusivament en accions cotitzades d’empreses. Fons mixtos, que segons els perfils de risc dels clients poden estar invertits en major o menor proporció en actius de renda variable i/o renda fixa que mencionava anteriorment. I, finalment, els Fons alternatius, que acostumen a ser estratègies més complexes i desenvolupades que les dels fons anteriors, però això no vol dir que incorporin implícitament més risc.
Un apunt més, i no menys important: les carteres de fons més conservadors tindran actius molt segurs, però menys rendibles com a bons o dipòsits. Així mateix, les carteres més arriscades tindran una participació més gran en mercats de renda variable, com la borsa de valors o divises, i, per tant, més expectativa de rendibilitat.
Finalment exposaré una altra tipologia de fons ben coneguts, són els Fons cotitzats o ETF. Es tracta d’un actiu financer més, fins a cert punt semblant als fons d’inversió, ja que reuneix igualment les aportacions de diferents inversors, però amb la diferència que es pot comprar o vendre com si es tractés d’una acció. Per tant, podem comptar amb la diversificació d’un fons d’inversió i la liquiditat d’una acció borsària on invertir els nostres diners. Els ETF formen la seva cartera d’actius tractant d’imitar l’evolució d’un índex financer determinat. De resultes d’això, existeix una àmplia gamma i varietat d’ETF segons el biaix, les temàtiques i els diferents riscos i rendibilitats. Com que la gestió d’aquests productes és passiva, les comissions que s’apliquen normalment són menors que les incorporades a la gestió activa del fons d’inversió.
Veient, doncs, la varietat de productes que existeixen com a fons d’inversió, ara tan sols toca decidir el fons que s’adequa millor al nostre perfil.