Guillem Escabrós, Gestor de Nous Productes de Crèdit Andorrà
'Venture Capital': invertir en innovació
"És un fons que inverteix directament en accions d’empreses no cotitzades per tal de dotar-les de capital suficient per poder créixer"
Com en tots els altres sectors de l’economia, a la banca la innovació i la transformació digital estan a l’ordre del dia. Quan pensem en innovació en el sector bancari pensem bàsicament en banca digital. No obstant això, no hem d’oblidar les solucions innovadores en productes d’inversions. Segurament, a tots us han ofert la possibilitat d’invertir en fons tradicionals de renda variable, renda fixa, monetaris, etc., però us han ofert mai fons d’inversió de gestió alternativa com el capital risc o Venture Capital?
Potser n’heu sentit a parlar, però, què és un fons de Venture Capital? Doncs, de manera molt resumida, és un fons que inverteix directament en accions d’empreses no cotitzades per tal de dotar-les de capital suficient per poder créixer. Aquestes empreses acostumen a ser start-ups, empreses emergents amb pocs anys de vida els accionistes de les quals, mitjançant rondes de finançament, es desprenen d’accions de l’empresa a canvi d’efectiu a un preu concret. Els fons de Venture Capital formen una cartera d’empreses emergents per diversificar el risc, per exemple, geogràficament i sectorialment, i la seva missió és oferir la màxima rendibilitat als inversors del fons en un termini determinat. Com altres famílies de fons de gestió alternativa, aquests fons predeterminen uns anys de període d’inversió (en què inverteixen els diners dels inversors a les diferents start-ups) i uns anys de període de desinversió (en què venen les seves participacions a les start-ups) per tal de retornar el capital i els possibles guanys als inversors.
Com qualsevol projecte empresarial, les start-ups poden evolucionar correctament (segur que tots coneixeu l’exemple de Globo o Uber, entre molts altres) o acabar tancant; però el fet diferenciador respecte dels projectes empresarials tradicionals és que l’elevat enfocament en innovació i disrupció d’aquests projectes, en tots els sentits, fa que el potencial de creixement pugui ser exponencial i la nostra inversió es pugui multiplicar al llarg de la vida del fons. Pel que fa al risc, com en qualsevol inversió, com més potencial de rendibilitat, més risc associat. En aquest sentit, l’elevat potencial de creixement de les start-ups de la cartera d’un fons fa que, al mateix temps, també hi hagi una alta probabilitat de default. Per això, els fons de Venture Capital acostumen a crear una cartera amb un nombre òptim de projectes per tal que, estadísticament, els possibles defaults siguin compensats per alguns projectes amb molt creixement que, al moment de la desinversió, permetin al fons aconseguir múltiples molt elevats.
A Crèdit Andorrà som pioners a crear al país el primer i únic fons de Venture Capital andorrà, l’Scale Lab. Scale Lab ofereix la possibilitat als clients de Crèdit Andorrà de diversificar encara més la seva cartera amb un actiu de baixa volatilitat i descorrelacionat dels mercats tradicionals, i al mateix temps ens permet democratitzar grans projectes de start-ups a tots els clients de l’entitat. A part d’oferir un rendiment molt atractiu als inversors, a través del fons Crèdit Andorrà també pretén atraure a Andorra el talent vinculat a molts projectes innovadors d’arreu del món.
En definitiva, Scale Lab ofereix la possibilitat d’un rendiment molt atractiu, permet al client invertir en un fons vinculat directament amb la innovació en el sentit més ampli de la paraula i, alhora, inverteix en nous projectes al país.
Per tal que pugueu aprofundir en tots els detalls de Scale Lab, us animo a visitar la pàgina web www.scalelabandorra.com, on trobareu notícies, l’equip gestor, la cartera, les característiques per invertir en el fons i, també, un espai de contacte per a tots aquells que estigueu treballant en algun projecte de nova creació i penseu que pot ser candidat a formar part del fons.