Educació Financera
L'esperit nadalenc també arriba a wall street
“El Santa Claus Rally pot atribuir-se a diversos factors tant psicològics com econòmics. Entre ells, destaquen l'optimisme de final d’any.”
Molts de nosaltres acostumem a agafar uns dies de vacances per viatjar i passar el Nadal amb les nostres famílies. Aprofitem el poc volum negociat als mercats financers per desconnectar i recarregar piles descansant, o potser els més afortunats gaudint d’aquells fabulosos esquís que ens ha portat el Pare Noel (sí, soc Team Pare Noel, encara que el debat Pare Noel vs. Reis Mags el deixarem per a una altra entrega).
No obstant això, a banda de joguines, roba, colònies o viatges, també ens porta riquesa financera. Cada any, els inversors esperen amb anticipació l'anomenat "Santa Claus Rally", un fenomen estacional als mercats borsaris que sol produir-se els darrers dies de desembre i els primers de gener. Però, ¿què és exactament aquest rally?
El terme "Santa Claus Rally" va ser popularitzat per l’analista de borsa Yale Hirsch a la dècada de 1970, dins del seu famós "Stock Trader's Almanac". Hirsch va observar que aquest patró es repetia amb una freqüència suficient com per considerar-se una tendència estacional significativa.
El Santa Claus Rally pot atribuir-se a diversos factors tant psicològics com econòmics. Entre ells, destaquen l'optimisme de final d’any, les compres d’última hora per part dels gestors de fons per millorar l’aspecte de les seves carteres (un fenomen conegut com "window dressing"), i el menor volum de negociació durant les festes, que pot amplificar els moviments de preus. A més, els inversors solen ser més optimistes durant les festes, cosa que es tradueix en un major apetit pel risc.
Històricament, l'S&P 500 ha mostrat un rendiment positiu en aquest període. Segons les dades, des de 1950, l'índex ha registrat en un 80 % de les ocasions un rendiment mitjà d'aproximadament l'1,3 % durant el Santa Claus Rally, superant el rendiment mitjà setmanal durant la resta de l'any. Durant els darrers 30 anys, aquest ha estat de poc menys d'un 0,2 %.
Encara que l'S&P 500 és el més estudiat en aquest context, altres índexs borsaris, com el Dow Jones Industrial Average i el Nasdaq Composite, també han mostrat tendències similars. No obstant això, és important assenyalar que, encara que el rally s'ha produït amb bastanta regularitat, no és una garantia i hi ha hagut anys en què no s'ha materialitzat, com per exemple aquest en què l'S&P 500 ha caigut un -0,5 %.
Malgrat la freqüència amb què ocorre, alguns crítics argumenten que el Santa Claus Rally podria ser més un mite que una realitat sòlida. Al·leguen que els factors subjacents que impulsen aquest fenomen no són consistents i que basar estratègies d'inversió en ell podria ser arriscat.
Per als inversors, el Santa Claus Rally pot ser una oportunitat per obtenir guanys ràpids, però també és essencial ser cautelós. Aquells amb una visió a curt termini poden considerar aprofitar aquest fenomen, mentre que els inversors a llarg termini han de recordar que els moviments estacionals no han de ser la base d’una estratègia d'inversió sòlida.
Personalment, sempre m’ha fascinat com les emocions i les expectatives de final d’any poden influir en el comportament del mercat. Tot i que el Santa Claus Rally no és infal·lible, entendre aquest fenomen ens ofereix una perspectiva addicional per planificar les nostres estratègies d’inversió. Com sempre, la clau està en mantenir un enfocament equilibrat i no deixar-se portar per l'entusiasme del moment.