Martí avança que el Govern serà solidari amb Sant Julià com ho va ser amb la Massana
Com han assegurat el cònsol major de la parròquia, Josep Vila, i el cap de Govern, l’objectiu de començar la reunió a Sant Julià ha estat simbòlic per “demostrar la solidaritat” amb una parròquia “que no passa pels seus millors moments”, ha afegit Martí, qui advoca per buscar “solucions conjuntes”.
En ser preguntat per dades concretes sobre la manera en què el Govern expressarà la seva solidaritat amb Sant Julià, Martí ha respost que ho faran “com ho van fer a la Massana, però no vol dir que sigui el mateix problema”. El cap de l’Executiu ha insinuat que hi haurà col·laboració amb el comú per eixugar el deute, tot i que ha recordat que el 2016 “hi pot haver una caiguda dels ingressos [de l’Estat]”, que s’ha de fer un pressupost equilibrat perquè el Govern d’Andorra també “té dificultats” per quadrar els seus comptes, i que “de tot se’n pot parlar, però l’important és que hi hagi un esforç de gestió interna del Govern i tots els comuns”.
En aquest sentit, Martí ha avançat que el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, visitarà els comuns per veure les prioritats d’inversió (entre les quals hi podria haver el vial de Sant Julià). “Estem disposats a ficar tots els esforços en reclamacions que siguin legítimes, no demanar per demanar”, ha afegit el cap de Govern. Vila, per la seva banda, ha recorregut a una metàfora per explicar la situació del comú, que està “malalt”, tot i que no es coneix encara la malaltia i, per tant, no es pot començar a medicar.
Els implicats asseguren que no s’ha parlat de dades concretes en aquesta primera reunió, sinó de “sensibilitat”. Tot i això Martí ha reconegut que coneix la situació financera de les arques públiques i que, en el marc de les negociacions per a un nou model de competències i transferències “estem disposats a posar tots els esforços en les reclamacions que siguin legítimes, no demanar per demanar”. De qualsevol manera, ha advertit als comuns que defensin els seus legítims interessos però anant més enllà, “en benefici per sumar un projecte més global [tot Andorra]”.
Josep Vila, però, no ha pogut concretar el pla davant la problemàtica del deute de Camprabassa, ja que la definició de la solució encara és “embrionària”. Tot i això ha volgut destacar que el cap de Govern “ha intuït” que el problema més gran és el de Sant Julià de Lòria i que per això ha començat la ronda de visites per la parròquia del sud. Martí ho ha reconegut i ha avançat que demostraran la seva “solidaritat” amb una parròquia “que no passa pels seus millors moments”, “com ho vam fer a la Massana”. També ha valorat positivament que hi hagi una predisposició davant els problemes de no culpabilitzar ningú, sinó que “se solucionin”.
El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, també començarà aviat la seva pròpia ronda de consultes amb els diferents comuns per buscar un equilibri d’inversions per a l’exercici 2017. Martí ha avançat, amb el tema del vial en la boca de tothom, que no serà una ronda de reunions “per dir que sí a tot”, sinó que només es podran prometre “inversions productives”, que es puguin finançar.
Tant Toni Martí, com Consol Naudí, han insistit que és el començament d’unes reunions que han de continuar. El cap de Govern, a més, ha recordat que els comuns tenien dret a rebre més diners per llei, però que han acceptat congelar les transferències de l’exercici del 2014, 2015 i 2016 en 54,6 milions d'euros, amb l’oposició de l’antiga corporació de Sant Julià de Lòria. Davant la situació ha continuat demanant un “esforç de gestió interna” perquè a partir d’aquí es busquin “mecanismes” perquè “hi ha més recorregut”.