El Govern no descarta tornar a congelar les transferències el 2017

Martí ha reconegut que seria “un fracàs” no arribar a un acord

46601.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, ha agraït la “bona voluntat” dels cònsols d'acceptar aquesta congelació però reconeix que per al 2017 els comuns podrien demanar que s'apliqui la llei i, per tant, “el compromís de congelar és per al 2016, no per al 2017”. Aquestes declaracions les ha fet el cap de Govern després de la reunió mantinguda aquest divendres al matí al Comú d'Andorra la Vella, emmarcada dins la ronda de trobades amb els diferents cònsols per tal de definir la remodelació de les competències i transferències. La cònsol major de la capital, Conxita Marsol, ha preferit esperar a veure com evoluciona el treball durant tot aquest any per determinar si les transferències del 2017 es congelen o no.

Aquest divendres ha estat el torn d'Andorra la Vella dins el marc de trobades que estan portant a terme el cap de Govern, Toni Martí, i la nova secretària d'Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudi, amb els diferents cònsols per tal de definir la remodelació de les competències i transferències comunals abans de dos anys.

Martí ha reconegut que seria “un fracàs” no arribar a un acord i s'ha mostrat convençut que serà una realitat per imperatiu legal i per la bona voluntat dels comuns en acceptar la congelació de les transferències en 54,6 milions d'euros. Tot i això, ha assegurat que aquest compromís no és per al 2017, ja que els cònsols podrien demanar que s'apliqui la llei. En aquest sentit, Marsol ha dit que ara cal treballar durant tot aquest any per determinar si les transferències del 2017 es congelen o no.

Tant l'Executiu com el Comú de la capital han coincidit a destacar que ara és el moment perquè “estem molt sensibilitzats, som conscients que s'ha de canviar el model perquè els ingressos del Govern i dels comuns no són els que eren”, segons Marsol.

Pel fet que la segona reunió s'hagi celebrat a Andorra la Vella, Martí ha aprofitat per parlar del concepte de capitalitat i diu que “la capital és que tot Andorra vagi bé”. Així doncs, ha reiterat la necessitat que hi hagi complicitat entre els set comuns i el Govern per encarar el sistema competencial de manera equilibrada.

tracking