Govern vol “complicitat” dels comuns en els comptes

El cap de Govern avisa que “pot haver-hi una caiguda d’ingressos” i assegura que l’“Estat no es pot endeutar més”

46671.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Ho va dir ahir des de l’única parròquia que no és taronja després de la reunió que va mantenir amb els cònsols de la Massana, David Baró i Raül Ferré, on va advertir que “pot haver-hi una caiguda d’ingressos”, per afirmar tot seguit que “l’Estat no es pot endeutar més”. “Una prova és que hem presentat un pressupost amb un dèficit de prop de 30 milions”, va palesar, i hi va afegir que “és veritat que hem agafat diners d’Andorra Telecom” –en els cinc pressupostos que ha presentat l’executiu demòcrata s’ha quedat fins a 117 milions d’euros provinents de l’operadora–. D’aquesta manera, va avisar que “no arribarem mai a tindre les inversions d’abans de la crisi”, i va afirmar que “és el moment de veure quina és la capacitat inversora de l’Estat, els comuns i el Govern”.

Resignació comunalEn el marc d’aquests deures que s’ha marcat l’executiu de Martí entra la revisió de les transferències i competències, i les reunions que ell mateix està mantenint amb els responsables dels comuns juntament amb la secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, encarregada d’arribar a un “acord institucional” amb els responsables de les corporacions. En aquest context, David Baró va assegurar que dels 22 milions d’ingressos que abans rebia el comú s’ha passat als 12 milions i als tres milions de capacitat inversora. Assumint la situació, el cònsol major va afirmar que “hem de ser realistes i tocar de peus a terra”,?i va exposar que “ara no toca fer grans inversions o grans projectes, sinó més aviat mesures d’acompanyament, de millora, petites inversions”. Així mateix, va reconèixer que “el marge és el que és, i entre tots ens haurem d’acostumar a aquest nivell d’ingrés de l’Estat”. Baró, a més, va subratllar que “tenim projectes que són concrets a partir de les competències que tenim assignades, però estem en un escenari on ho hem de replantejar tot i s’ha de veure com ha de quedar el rol de cadascú”. D’aquesta manera, va celebrar l’inici de la negociació amb l’executiu –“perquè si no es fes perdríem tota la credibilitat”– i va assegurar que “la Massana no fallarà” en el camí cap a garantir “la complicitat que hi ha d’haver amb el Govern”. Martí, de la seva banda, va insistir que “hem d’assolir l’acord en menys de dos anys”, i va defensar “una planificació ordenada” i “amb tranquil·litat de les inversions i les despeses” per evitar “prometre coses que no es poden finançar”. En aquest sentit, va assenyalar que aquest examen “dels perills que tenen els diferents comuns i el Govern” tindrà “una influència sobre les transferències i les competències”. Això repercutirà, va asseverar, en “unes inversions equilibrades” perquè “si no invertim no generem ocupació”. “S’ha de ser més curós que mai”, va reblar.

EL MINISTRE JORDI TORRES TAMBÉ ES REUNIRÀ AMB ELS CÒNSOLS BARÓ I FERRÉ

El cònsol major de la Massana, David Baró, va anunciar ahir que els propers dies també es reuniran amb el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres. Una trobada que se celebrarà després de la d’ahir amb Martí i Naudí per les transferències i competències, i que ha de servir per definir el pla d’inversions dels propers quatre anys. Baró va posar de manifest que un cop passades les eleccions “ara toca treballar plegats” amb l’executiu, i en aquest sentit va assegurar que “el comú de la Massana no posarà pals a les rodes”, sinó que actuarà “amb bona sintonia, amb diàleg, sentit constructiu i sentit d’Estat”. Un esperit que Martí va confirmar destacant que a la Massana “hi ha la predisposició per arribar a un acord i ho veig de forma molt clara”. Pel que fa a les inversions que duran a terme a la parròquia els propers anys, Baró va detallar que es tracta d’“obres que milloraran la qualitat de vida dels ciutadans”, com ara l’embelliment dels nuclis antics dels pobles, l’eixamplament de carreteres secundàries per eliminar punts negres, el perfeccionament de l’accessibilitat, la renovació de les voravies i la millora de les xarxes d’aigua potable. “Compromisos ferms”, va dir Baró, que “caldrà abordar conjuntament amb el Govern” perquè “una cosa són les eleccions, però ara hem de treballar plegats”.

tracking