S’acaba la canalització del riu Valira que ha d’evitar noves inundacions

S’ha millorat el desguàs del torrent de les Escoles i el del Cedre per protegir la zona de confluència davant les crescudes del riu

46747.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una actuació que ha de permetre posar fi als episodis d’inundacions que ha patit la localitat. Així ho van explicar tant el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, com la cònsol major de la parròquia d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que van visitar la zona per donar a conèixer els darrers treballs fets. Torres va recordar que les obres de canalització del riu s’han fet per trams al llarg dels darrers quatre anys i que han comportat una inversió total de 4,3 milions d’euros. De fet, va remarcar que “també s’ha millorat el desguàs del torrent del Cedre i el torrent de les Escoles, i s’ha fet una doble canalització” per evitar que quan hi hagi crescudes del riu, l’aigua rebufi i acabi inundant Santa Coloma. “Hem posat tots els mitjans perquè no es reprodueixin episodis d’inundacions”, va assegurar el ministre, que va afegir que “tenim un període de retorn de deu anys que se’ns indica que no hi hauria d’haver problemes d’inundacions”. Amb tot, va admetre que les pluges minses dels darrers mesos no són suficients per saber si el resultat serà l’esperat. “La voluntat és que es redueixi molt el risc d’inundació”, va insistir. En el mateix sentit es va expressar Marsol. “Pensem que aquesta obra és un gran pas. Estem segurs que les inundacions es reduiran considerablement i si no són situacions espectaculars de pluges, ha d’estar controlat”.

Actuacions urgentsTorres va aclarir que fins ara s’han fet totes “les actuacions urgents” que requeria la zona, però que els propers dos o tres anys “caldrà fer un dragat del riu i treure els sediments que va dipositant el riu” i així incrementar el nivell de seguretat. Amb tot, va assegurar que aquesta intervenció “no és urgent”. Aprofitant la canalització del riu i en col·laboració amb el comú de la capital, també s’ha treballat per donar continuïtat al passeig de vianants que transita pel marge dret del riu entre el pont d’accés a l’estadi nacional i el riu d’Enclar. També s’ha actuat a la zona del Lycée per reduir el risc d’inundacions del centre escolar i les zones adjacents. El titular d’Ordenament Territorial també va destacar que “s’ha intentat guardar la vegetació per donar un caire més natural en aquesta trama urbana”. Pel que fa a les actuacions del comú, la cònsol va detallar que s’intentarà fer un pas de vianants “en una zona no perillosa” per unir els trams del passeig del riu i es treballarà per assentar les parcel·les que hi ha al voltant i embellir-les. “Crec que és una actuació relativament fàcil de fer que donarà una visió molt més agradable del passeig”, va destacar, explicant que hi ha parcel·les que són del comú i d’altres de privades. Acabats tots aquests treballs, en principi hauria de solucionar-se la problemàtica de les inundacions a Santa Coloma. Tot i així, a la corporació encara li queda feina per fer. Sobretot pel que fa a la separativa d’aigua residual i pluvial, unes actuacions que en el cas de Santa Coloma es preveuen enllestir entre aquest any i el que ve. “Ho estem pressupostant i en un parell d’anys estaran acabades”, va assegurar. Un cop feta aquesta zona, encara quedarà pendent la separativa d’altres zones de la parròquia, uns treballs que la corporació té temps de fer fins al 2020, límit que es va fixar amb el Govern per tal que tots els comuns haguessin fet la separativa d’aigües. “Encara tenim marge. És una de les parts importants que ens quedaven pendents i la resta s’anirà fent”, va assegurar Conxita Marsol.

tracking