El Govern planteja mancomunar serveis per reequilibrar la situació financera de les parròquies

Tots els cònsols s'han mostrat predisposats a portar endavant lareforma

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, i la secretària d'Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudi, han pogut constatar el bon estat dels comptes d'Escaldes i han lamentat que no és el cas de tots els comuns. Per aquest motiu, Martí ha plantejat la idea de mancomunar serveis específics i generar sinergies entre parròquies, i canviar el punt de vista per plantejar-se què poden aportar unes parròquies a les altres. La cònsol major d'Escaldes, Trini Marín, s'ha mostrat predisposada a adaptar-se a la situació actual i estar al costat del Govern.

Amb la reunió a Escaldes-Engordany, el Govern ha finalitzat la primera presa de contacte amb els cònsols de les set parròquies per definir la reforma de les competències i transferències en un termini màxim de dos anys. La conclusió final és que tots els cònsols s'han mostrat predisposats a portar endavant aquesta reforma i es comprometen a adaptar-se a la situació actual en què el Govern ha congelat les transferències en 54,6 milions d'euros, i és probable que segueixi així per al 2017.

En aquest sentit, la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, no s'ha mostrat preocupada i ha assegurat que donaran suport al Govern, ja que en la seva situació financera és bona i està previst invertir durant aquest any més que en l'anterior legislatura.

El cap de Govern, Toni Martí, ha felicitat el Comú d'Escaldes perquè estan al 57% del límit d'endeutament, però ha lamentat que no tots els comuns estan en la mateixa situació i, per tant, ha proposat “fer un pas més endavant”, i canviar el punt de vista per plantejar-se què poden aportar unes parròquies a les altres. En aquest sentit, Martí planteja la possibilitat de mancomunar serveis específics i generar sinergies entre parròquies, i ha afegit que “Andorra la Vella i Escaldes-Engordany tenen molta potencialitat i poden fer moltes coses conjuntament”.

El cap de Govern ha posat de manifest l'obligació del Govern de seguir fent inversions reals i equilibrar els comptes, i ha destacat la situació complicada de Sant Julià de Lòria, o la dependència de les transferències que té Ordino, per això “les inversions del Govern han de ser de reequilibratge territorial”.

La secretària d'Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudi, ha explicat que primer s'ha d'estudiar la situació de cada parròquia i veure de quina manera es pot treballar conjuntament per trobar aquest equilibri.

tracking