Pressupost de 15,5 milions, un 40% superior al 2015

L’augment es deu al retorn anticipat del préstec bancari, que rebaixa l’endeutament de la corporació a tres milions d’euros

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’auge es deu, bàsicament, a la voluntat de la corporació de seguir eixugant l’endeutament però, alhora, recuperar la política d’inversió. El préstec de Canillo amb les entitats bancàries és, en aquests moments, de tres milions d’euros. Quan van encetar el darrer mandat, el 2011, era de 18 milions. La important reducció ha estat possible “gràcies a una gestió molt austera”, recordava el cònsol major, Josep Mandicó, tot remarcant que “pràcticament no s’ha fet inversió”. Canillo va tancar el 2015 amb un deute de 7 milions d’euros, havent de pagar, anualment, prop de 2,2 milions en préstecs. Per reduir aquesta càrrega financera, la corporació ha apostat per fer un retorn anticipat de 4 milions, fent minvar la quantitat pendent als tres actuals. El conseller comunal de Finances, Marc Casal, va explicar que s’ha renegociat el préstec, que ara serà a retornar en 12 anys, pel qual la quota a pagar baixarà fins als 300.000 euros anuals. En aquest sentit, el cònsol va explicar que amb la rebaixa de l’endeutament “hem aconseguit deshipotecar tots els béns comunals, en aquest moment ja no n’hi ha cap”.

3,8 milions en inversióLa rebaixa del préstec bancari ha permès a la corporació canillenca incrementar les despeses d’inversió. “Continuarem en la línia dels últims anys de no crear les despeses de funcionament però sí les d’inversió. Unes despeses que volem mantenir al llarg dels pròxims 4 anys”, va assegurar Mandicó. El pressupost per al 2016 preveu 3,89 milions d’euros en despeses d’inversió, pràcticament el doble que el 2015, en què se’n van preveure 2,05. Entre els projectes d’inversió previstos per al 2016 hi ha els nous aparcaments de Ransol i el Tarter (400.000 euros). Pel que fa al de Soldeu, Mandicó va explicar que es tracta d’un projecte “complex”. Així, han previst una partida per fer un estudi sobre la seva construcció, però no les seves obres. De les inversions previstes també hi ha les millores al mirador Roc del Quer (250.000 euros); l’envelliment del carrer Gran (377.038 euros); la refecció del sistema de bombeig del Tarter, que no funciona (300.000 euros); o la substitució de tots els equips i programes informàtics del comú (150.000 euros) que, segons va justificar el mateix conseller de Finances, són de principis dels anys 90. Per departaments, la comissió d’obres és la que s’emporta la partida més gran d’inversió del pressupost, amb 2,8 milions d’euros, un 143% més que l’any passat. Entre les grans diferències també hi ha que s’ha duplicat el pressupost d’inversió de finances i administració (172.000 euros), conseqüència de l’adquisició dels nous equips informàtics. Paral·lelament, han augmentat un 60% les despeses de funcionament de la comissió de turisme (448.808 euros), a causa de la propera competició de la Copa del Món FIS d’esquí alpí femení. Paral·lelament, també destaca l’auge en despeses de funcionament de la comissió de serveis, que creix un 7%, que ha ascendit fins als 2 milions d’euros. En aquest cas, Casal va justificar la diferència d’haver-se incorporat personal que, anteriorment, s’incloïa a la comissió d’agricultura on, en conseqüència, ha caigut un 56%, quedant-se en 119.837 euros. D’altra banda, durant la sessió de consell de comú d’ahir també es va aprovar el pressupost del Palau de Gel, que se situa en 1,4 milions d’euros (tant de despeses com d’ingressos). El pressupost és d’un 16% inferior al de l’any passat, ja que durant el 2015 es va fer una important inversió per renovar el sistema de fred de la pista de gel. A la sessió del consell de comú també es va aprovar l’augment dels preus públics de l’esplai i les llars d’infants, que augmentaran un 1,5%, així com la creació d’una nova tarifa de zona blava, per als vehicles elèctrics, que se’ls permetrà estacionar a cost zero.

LA XIFRA

6,7 milions d'euros. És la quantitat de diners que preveu destinar Canillo a despeses de funcionament. La partida es manté en la línia de l’any passat. Per departaments, la corporació ha optat per no generar més despesa en aquest capítol, a excepció de turisme on, la cita mundial d’esquí alpí femení ha fet créixer la partida un 60%.

tracking