Les obres per fer la minicentral d’Arcalís s’iniciaran a la primavera

Les mútues preveuen que a final d’any ja pugui ser operativa i que permeti abastir les necessitats energètiques del camp de neu

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Aquesta setmana els comuns de la Massana i Ordino van treure a exposició pública els projectes de construcció de les minicentrals. El portaveu de l’AESE (Associació d’Entitats del Sector Energètic), Joan Carles Grau, va indicar que es tracta d’un pas imprescindible abans de poder aprovar els projectes, un tràmit que el Govern podrà fer durant els propers dos mesos. D’aquesta manera, les previsions de les mútues són que a la primavera, de cara al mes de maig, es puguin començar les obres de construcció de la primera instal·lació. El debut seria a Arcalís, ja que es tracta d’una instal·lació petita i amb poques dificultats de construcció, de manera que a final d’any hauria d’estar enllestida i que com a molt tard a inici del 2017 entrés en funcionament. La previsió és que la minicentral arribi a produir uns dos milions de quilowatts l’any, aproximadament el mateix consum que té l’estació també en un any. Així doncs, l’objectiu dels impulsors del projecte és que el camp de neu es pugui abastir de la instal·lació. “El balanç energètic anual és zero, però cal tenir present que hi haurà dies que no es produirà energia suficient i per tant caldrà un reforç”, va detallar Grau, que va remarcar, això sí, que “l’estació podrà tenir l’etiqueta verda perquè consumeix energia renovable”. En paral·lel, les mútues també engeraran les obres de les dues centrals de la Massana. Hi haurà dues turbines i dos punts de connexió, però estaran en una mateixa caseta. Amb tot, Grau va indicar que les dificultats de construcció són més grans que en el cas d’Arcalís, ja que el tub que s’ha de col·locar també és molt més gran. Mentre resten en espera de superar els tràmits burocràtics, ja han demanat pressupostos a difrents empreses constructores (però no s’ha fet cap encàrrec ni es concretarà res fins que no disposin del permís definitiu del Govern per posar-se en marxa), i també han enllestit tots els tràmits per constituir la societat a través de la qual es faran les centrals i que més endavant es preveu obrir al capital privat: Productora d’Energies Renovables, SA (PERSA).

EstudiD’altra banda, també s’ha encar­regat un estudi de cara a l’obertura al capital privat. Segons va explicar Joan Carles Grau, l’objectiu és tenir una anàlisi feta per un expert i que serveixi, també, als possibles inversors interessats per tal de donar-los una garantia del lloc on estan invertint els diners. S’especificarà el tipus d’inversió i el rendiment que en poden obtenir. L’arribada de capital privat, però, no serà immediata, sinó que el projecte es començarà amb fons propis.

tracking