Pons afirma que Turecav era una porta a contractar aleatòriament
El cònsol menor remarca que es liquida la societat per actuar amb “major transparència i credibilitat en les accions” del comú
El cònsol menor d’Andorra la Vella, Marc Pons, va subratllar en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio que “no s’ha d’estar al marge de les activitats que ha de tenir una corporació pública i una societat pot tenir facilitats a l’hora de contractar o treure concursos però tenint com a soci únic el comú ha de seguir l’essència del que s’espera d’una administració pública”. I va indicar que la corporació vol actuar de diferent manera a la del mandat anterior i per això s’ha optat per prescindir de la societat “per major transparència i credibilitat en les accions del govern parroquial”. Pons va destacar que entre les utilitats de la societat hi havia la que permetia una major flexibilitat per exemple per modificar preus públics, com era necessari en la comercialització de l’alberg de la Comella per adaptar-se als tour operators en línia. Alhora que va puntualitzar que “per la resta dóna flexibilitat a fer contractacions de personal i és una porta oberta a fer contractacions aleatòries i preferim que sigui el propi comú qui faci la gestió dels temes turístics i de promoció econòmica”. El cònsol menor va assegurar que es poden donar aquests casos “però de moment no tenim indicis de res” respecte a les actuacions del comú anterior i després de les acusacions que SDP va fer en campanya sobre possibles adjudicacions a dit que atribuirien a Jordi Minguillón. I va precisar que pel que s’ha analitzat fins ara “els concursos públics i les licitacions que van efectuar s’ha fet tot amb la legalitat a la mà”.
Més fiscalització de la feinaEl mandatari va insistir que es treballarà amb una altra operativa “perquè si ho fas directament des de l’administració pública i no des d’una societat sempre tens més elements fiscalitzadors de tot el mecanisme, els circuits que s’han de seguir potser són més transparents i més clars” i aquesta és l’aposta de la majoria demòcrata. Marc Pons va remarcar que societats com Turecav poden donar marge a actuar amb criteris més laxes, “però sobre si s’ha fet o no preferim tancar la porta i fer les coses bé, mirar cap endavant”. I a la pregunta de si s’aprofundirà l’anàlisi per determinar si hi hagut irregularitats, Pons va respondre que el nou comú porta dos mesos de feina intensa, atents al dia a dia i a desenvolupar els compromisos adquirits amb els electors “i s’han d’obrir molts calaixos encara i analitzar la feina”. I no va descartar que en el futur hi pugui haver una nova societat. “El comú analitzarà si una societat pública potser una eina facilitadora i ja veurem potser la creació d’una nova societat” però de moment Turecav es liquida. El cònsol menor va destacar que en aquest hipotètic escenari no s’hauria de repetir la situació del mandat anterior que volen evitar “perquè la pots crear amb diferents objectes, que sigui molt ampli o que tingui una finalitat molt concreta i això ja s’analitzarà en el futur”. En ser qüestionat si era aquest el problema de Turecav va explicar que “l’objecte social és el que li correspon al comú d’Andorra la Vella a través de diverses conselleries, per tant, és com externalitzar en certa forma la voluntat política d’executar certes accions i certes polítiques” i que no veu la necessitat de tenir la societat.
EL COMÚ APROVA UN PRESSUPOST DE 34 MILIONS D'EUROS
La sessió de comú de demà inclou l’aprovació d’uns comptes de 34 milions d’euros, segons va avançar el cònsol menor. Pons va comentar que el pressupost s’ha treballat “reestructurant partides prioritàries i amb les mesures de xoc que vam anunciar i per les quals vam guanyar les eleccions”. Respecte a la inversió va preferir no concretar l’import global però va assenyalar que una part important se l’endú els Serradells i les millores i canalitzacions a Santa Coloma i va recalcar que l’objectiu “és que no només sigui la gestió econòmica sinó que es desenvolupin accions visibles perquè la parròquia es vegi dinàmica, neta i viva”. El mandatari va indicar que en el consolat precedent “les finances comunals s’han portat bé” i l’exercici anterior es tancarà amb entre 300.000 i 400.000 euros de superàvit. Tanmateix, va afirmar que aquest any s’han d’assumir impagaments pendents com les obres de la plaça de la Rotonda, que van tenir un sobrecost. Pons va remarcar que s’han trobat “tot un seguit d’obres demanades per urgència suposo que per la proximitat de les eleccions i això implica un sobrecost, que sempre està en el límit del 20% que fixa la llei”.