Els comuns veuen amb “interès” usar l’ADN per ‘caçar’ amos de gossos incívics

A la majoria de parròquies destaquen que les tifes que es deixen al carrer són un problema i creuen que seria una solució viable

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

A excepció de Canillo que per ara prefereix prioritzar les campanyes informatives, la resta veuen en aquest sistema una bona solució a la problemàtica de la brutícia dels carrers provocada per amos incívics. Així doncs, tots ells qualifiquen la proposta d’“interessant” i insisteixen en què cal treballar-la a l’àmbit nacional. “S’han de fer accions i si és una mesura que ha funcionat fora d’Andorra, per què no intentar-ho? O almenys analitzar implementar-ho aquí”, va manifestar el cònsol menor de la capital, Marc Pons, a COPE Andorra-AD Ràdio, per afegir que el cost per als departaments d’Higiene “per estar presents front l’incivisme és molt elevat, o sigui que en contraposició podem aplicar aquesta mesura”. A més, va destacar, que després de “les primeres multes que a més haurien d’assumir el cost de l’analítica, ja s’ho pensarien els propietaris a ser incívics”.

IdentificacióPrecisament les facilitats d’identificació (la informació referent a l’ADN de l’animal hauria d’estar inclosa en el xip que es posa als gossos i així es podria fer l’encreuament de dades) dels infractors és un dels punts a favor que es veuen. “D’una banda podria permetre identificar infractors sense la necessitat que un agent hagi presenciat la infracció”, va exposar el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat d’Ordino, Marc Pons, indicant que “un dels problemes és que la conducta i el civisme sovint són diferents quan hi ha la presència d’un agent que quan no hi és i això en dificulta la gestió”. D’altra banda, creu que “el sistema també presenta avantatges per la gestió del control sanitari dels animals i la recerca en cas de pèrdua”. En el mateix sentit es va manifestar el conseller d’Higiene i Medi Ambient d’Encamp, Aleix Varela. “Preocupa bastant l’incivisme de la gent per tant pensem que és un proposta adient. Pot ser una bona fórmula perquè la gent sigui més cívica, perquè ara no ho són”, va assegurar. A més, va destacar que en matèria de costos econòmics seria assumible. “Ens van parlar d’entre 25 i 30 euros, per tant és factible i seria bo”, va apuntar, remarcant que “la voluntat no és sancionar”, però que cal que “la gent tingui clar que si té un animal de companyia ha de ser amb totes les conseqüències”. El director de Via Pública de la Massana, Eduard Ribó, va assenyalar que “és molt interessant i qualsevol cosa que ajudi a fer que la via pública millori sempre és benvinguda”. Tot i així ell creu que “la gent cada dia és més conscient de la situació i són més cívics”, però tampoc va amagar el fet que “la població de gossos va en augment”. Amb tot veu necessari avaluar bé la proposta tot destacant que “els comuns sempre intentem anar tots a la una”. Al comú de Canillo, en canvi, l’opinió difereix. Es considera que malgrat que la problemàtica dels excrements és comuna a totes les parròquies, “tenim realitats molt diferents”. Així doncs, des de la corporació local es va indicar que la política del comú va encaminada a “perfilar més l’ordinació, modificant alguns aspectes, realitzar campanyes informatives i d’actuació i depurar el procediment intern amb tots els agents implicats”. Uns aspectes en els quals s’ha estat treballant i que s’espera, properament, tenir-ne l’esquema final. Per últim, des del comú de Sant Julià es va declinar fer valoracions de la proposta argumentant que encara no s’havia reunit la comissió corresponent. Amb tot, cal tenir present que abans de poder introduir la mesura cal que el ministeri de Medi Ambient també l’accepti i modifiqui la llei per poder-la aplicar.

tracking