El festival del Pas no es repetirà per “les excessives exigències”
Els promotors de l’esdeveniment internacional denuncien el “bloqueig” provocat pel Govern i critiquen els elevats costos organitzatius
Els promotors d’Innovation in the Snow no volen tornar al Principat per “les excessives exigències” del Govern, que consideren que els va cobrar massa per organitzar l’esdeveniment, de caire internacional, a la població encampadana. Segons el comunicat que va enviar ahir Elit Serveis Turístics, “a part de paralitzar l’esdeveniment durant moltes setmanes, els organismes públics l’han encarit molt”. “La promotora no repetirà perquè no entén el bloqueig que se li ha fet”, sentencia. La marca anglesa que impulsa el festival es queixa que va haver de pagar 50.000 euros per muntar l’esdeveniment al Pas –entre organització, muntatge, seguretat, vigilància, serveis sanitaris, lloguer dels equipaments...–. Una quantitat que se suma als 130.000 euros de la part musical i que –asseguren– és “molt més elevada” que a qualsevol de les capitals d’Europa on se celebra l’espectacle. Segons va explicar ahir Jordi Iglesias, representant a Andorra dels britànics, els promotors “s’han disgustat perquè la despesa de fer el festival a Andorra ha estat massa alta”. En aquest sentit, afirma que a les ciutats europees els “surt molt més barat” i critica que “s’han exigit coses que potser en altres llocs són inferiors”. “No han tingut ajuda ni facilitats” per part de l’administració que en altres països tenen, lamenta. És per això que en el comunicat s’adverteix que “és molt improbable que es repeteixi aquest esdeveniment”.
“Ens van exigir massa”Iglesias posa de manifest que “se’ns ha bloquejat per part dels organismes públics per culpa d’informacions publicades que eren errònies” i que apuntaven que la festa arrossegaria milers de turistes. A?conseqüència d’això, assenyala, “ens van exigir massa” i ens “ho van fer tot molt més complicat”. Que es difongués que unes 4.000 persones es podrien sumar a la cita va fer que l’administració endurís les normes a l’organització del festival en termes de mitjans i cost, relata Iglesias. “La falsa notícia va crear alarma. Ens volien fer mal i ho han aconseguit”, deplora. Al Pas, la festa, que a diferència d’Europa es va haver d’associar a l’esquí, va portar un total de 430 turistes anglesos que van pagar de 700 a 800 euros per una cita de cinc dies. “El festival que es fa a les capitals europees porta molta gent”, assegura Iglesias. Els organitzadors n’esperaven uns 700, de manera que a banda de les traves burocràtiques que denuncien un dels motius que ha portat els britànics a no voler reeditar la celebració és la baixa afluència de clients. “Ens hem adonat que els clients que segueixen aquest tipus de festivals no eren els que només van al festival, sinó que eren de perfil esquiador”, apunta Iglesias, que conclou que per tant “era més difícil portar mil persones” com pot passar en altres ciutats que, a més, tenen aeroport. Els turistes, que es van allotjar en una vintena d’hotels i apartaments turístics del Pas, van adquirir el paquet del festival per 430 euros que incloïa allotjament, forfet, lloguer del material d’esquí, els viatges a l’aeroport i l’entrada per a tres nits. Segons Iglesias, alguns clients es van queixar de l’allotjament. “Hi ha hagut queixes. La qualitat dels apartaments no els ha agradat i alguns diuen que haurien pagat més per un allotjament millor”, argumenta. La despesa personal podia arribar, segons els organitzadors, als 800 euros.
Sense incidentsL’Innovation in the Snow es va celebrar del 17 al 19 de març sense aldarulls nocturns i sense provocar queixes entre els veïns o els comerciants, que celebren la tranquil·litat i civisme dels visitants. Segons els organitzadors, els participants van abandonar el lloc sense incidències i no hi va haver incidents tret d’una persona que va patir un esquinç al turmell divendres.