Estada de 1.600 estudiants portuguesos al Pas durant la setmana que ve

Són joves preuniversitaris procedents de Portugal que s’estaran al país del 27 de març al 3 d’abril per esquiar i sortir de festa

47992.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Es tracta d’un viatge organitzat per una agència portuguesa especialitzada en destinacions de neu, que fa més de deu anys que se celebra. Una empresa que ven Andorra com un indret que “combina modernitat i qualitat de pistes, botigues i activitats alternatives” i “una referència en l’àmbit internacional”. Segons va informar l’agència de viatges, els joves s’estaran al Principat del 28 de març al 3 d’abril per esquiar i divertir-se. Són estudiants d’entre 14 i 17 anys que aprofiten la setmana de vacances escolars per practicar esquí però també per sortir de festa. Així, el programa inclou activitats diàries d’après-ski amb DJ o snowparties. Els joves, que han pagat 400 euros per cap per l’excursió, s’allotjaran en apartaments turístics del Pas de la Casa. Grandvalira ja ha rebut la reserva del miler llarg de visitants que rebran des de dilluns fins diumenge. A banda dels preuniversitaris, l’estació va rebre abans d‘ahir un grup de 1.200 turistes de Portugal que hi esquiaran fins diumenge. En aquest cas, però, es tracta de públic familiar.

Neguit de veïns i comerciantsEls veïns i comerciants de la població alerten de les molèsties que pot provocar un grup tan nombrós de gent en un sol lloc. El vicepresident de l’Associació de Veïns i Comerciants del Pas, Michel Serres, assegura que “els comerciants tenen por perquè són uns turistes molt joves”. Segons explica, les festes d’estudiants dels altres anys acaben “amb pintades a tot arreu i baralles”. El president, Òscar Ramon, hi afegeix que “sempre hi ha problemes perquè són molta gent”. De la seva banda, el president de la Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié, rememora com va ser la setmana blanca universitària abans de carnestoltes, a principi de febrer, que va acabar amb greus incidents a la localitat encampadana. Uns aldarulls que van portar el ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior a doblar els efectius de policia al Pas de la Casa. “Fa un mes i mig va venir molta gent i es va descontrolar completament perquè estava molt mal organitzat”, denuncia Carrié, i en aquest sentit insisteix en la necessitat que els viatges amb gran quantitat de turistes estiguin ben organitzats. De fet, arran dels tumults, el cònsol major d’Encamp, Jordi Tor­res, es va mostrar partidari de replantejar el model turístic i va anunciar que a final de la temporada d’hivern el comú analitzarà la situació del Pas amb els hotelers i tour operators en la reunió que mantenen cada any.

L’exemple del cap de setmanaVeïns i comerciants posen com a exemple de festa nocturna la que va acollir la població el cap de setmana passat i que va suposar l’arribada de mig miler de turistes anglesos amb motiu del festival Innovation in the Snow’16. Segons Serres, “la festa va anar molt bé” tot i que els visitants “no van gastar tant com ens pensàvem”. El representant veïnal assegura que tothom amb qui ha parlat està “molt content” per la tranquil·litat amb què es va desenvolupar l’esdeveniment, que els promotors han renunciat a reeditar per les traves burocràtiques. Carrié afirma que “no ens podem queixar de res” perquè el festival va estar “molt ben organitzat” i no hi va haver “cap problema”. La cita va portar el cos de policia a destinar un dispositiu especial al Pas per tal de garantir la seguretat durant la celebració, un fet que el president de la Iniciativa Publicitària celebra, ja que “en el moment en què es controla com s’ha fet ara amb la policia és quan les coses van bé”.

tracking