Encamp organitza una competició d’obstacles per captar turistes a final de juliol
El comú organitzarà una prova de l’Spartan Race, competició que pot arribar a moure 5.000 participants i 10.000 espectadors per carrera
Concretament, organitzarà la prova amb més altitud d’Europa de l’Spartan Race. Es tracta d’una competició de curses d’obstacles que va néixer als Estats Units i sota la qual s’organitzen cada any uns 130 esdeveniments en més d’una quinzena de països de tot el món. Són un seguit de proves que, per exemple, a Espanya atreuen entre 5.000 i 7.000 corredors i uns 10.000 espectadors. “El 35% dels participants fan més de 250 quilòmetres de camí des de casa per participar en les carreres”, explicava ahir al Diari el conseller d’Esports del comú d’Encamp, Xavi Fernández. “Potser aquestes no seran les xifres”, afegia, per recordar que tant la pàgina de Facebook de la competició com la de Twitter tenen gairebé cinc milions de seguidors. “La idea és fer una primera edició i veure com funciona”, assenyalava el conseller, que explicava que més enllà de les dues jornades de curses hi haurà activitats prèvies i posteriors a la parròquia. Des del comú es considera que una prova d’aquestes característiques serà beneficiosa no només per a hotels, restaurants i comerços, sinó també per a professionals relacionats amb l’esport, com els fisioterapeutes.
Les curses a Grau RoigEl fet que les proves es vulguin realitzar a Grau Roig –els tècnics i professionals de l’organització encara han de decidir el recorregut– permetrà no dinamitzar només el poble d’Encamp sinó també la zona del Pas de la Casa. “A la parròquia l’estiu no funciona tan bé com l’hivern. Rebem un turista de pesca o muntanyenc i amb l’Spartan Race volem donar-li la volta. Diferenciar-nos amb un esdeveniment complementari”, indicava Fernández, que vol que la cursa sigui un atractiu més per al país en un juliol en què coincidiran el Cirque du Soleil i tres etapes (una de descans) del Tour de França. Les curses que s’organitzen al tomb de l’Spartan Race estan fetes perquè pràcticament tothom hi pugui participar. A Andorra es farien quatre modalitats. Una Junior dirigida als competidors infantils, una altra Sprint (cinc quilòmetres de carrera amb una quinzena d’obstacles) i una tercera Super (13 quilòmetres i una vintena d’obstacles). El plat fort del cap de setmana serà la cursa Beast, de 20 quilòmetres de recorregut i més de 25 obstacles, que és la competició que atreu més participants. “Es tracta”, recordava el conseller, “de curses de superació personal, amb obstacles de fang o aigua, que han creat un moviment mundial propi: el dels espartans”. El conseller d’Esports preferia no avançar quin cost tindrà per la parròquia organitzar l’esdeveniment, tot i que és partidari de comptar amb ajuda externa per dur-lo endavant. “Esperem que hi hagi la implicació d’Andorra Turisme i d’altres col·laboradors”, explicava Fernández, que admetia que encara s’ha d’acabar de definir com es farà la promoció. “Es farà molta publicitat tant dins del país com cap en fora”, deia.