Els comuns es mostren oberts ara a tenir una única agència tributària

Els cònsols estudiaran si accedeixen a la proposta feta pel Govern i prescindeixen de crear l’organisme de recaptació propi

48278.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Així ho van explicar ahir els cònsols majors de la Massana i Andorra la Vella, David Baró i Conxita Marsol, respectivament, que van actuar com a portaveus de la reunió de cònsols. “El que és clar és que els comuns avui ja estan preparats per poder executar, individualment, comú per comú, que és al que ens obliga la llei. A partir d’aquí es treballarà per crear l’Orcand, que és l’organisme de recaptació propi dels comuns, o per acceptar la proposta que ha vingut del Govern de crear l’agència tributària única, que seria la que s’encar­regaria de totes les execucions”, va explicar Marsol. En aquest sentit, Baró va recordar que la llei de bases de l’ordenament tributari fixa que el Govern haurà de presentar el projecte de llei de creació de l’agència tributària única abans d’acabar aquest any, sempre que hi hagi un acord previ amb els comuns. “Fins ara s’havia parlat de fer-ho en dos passos, l’agència única la vèiem com al final de tot del camí. Ara se’ns planteja de fer-ho de manera directa i és el que estem valorant”, va indicar Baró.

ValoracióAixí doncs, els cònsols van indicar que estudiaran la proposta de l’executiu i valoraran diferents aspectes, com ara quina de les dues opcions tindria un cost més elevat i tota la infraestructura que es requeriria. “Sigui com sigui, ha de ser un organisme autònom i independent, almenys aquesta és la proposta que va presentar el Govern fa quinze dies als comuns”, va assegurar la mandatària de la capital. Així, el cònsol de la Massana va insistir que “l’Orcand mai ha estat enfocat com una agència tributària, és únicament un organisme de recaptació”, i va assegurar que “encara no s’ha pres cap decisió”. Amb tot, els cònsols van voler remarcar especialment que ja s’ha completat la primera fase del projecte, que era adaptar-se a la nova llei i unificar tots els procediments, les ordinacions tributàries i l’ús d’un únic sistema informàtic. “Tota aquesta feina l’havíem de fer sí o sí per complir la llei i això ens permetrà comunicar-nos amb els bancs per fer les execucions”, va detallar Baró, que hi va afegir que si finalment s’optés per crear l’Orcand (que a dia d’avui tan sols existeix de manera virtual), caldria buscar-li una seu física i organitzar l’estructura. D’altra banda, David Baró també va explicar que en les últimes reunions que han mantingut amb el Consell Superior de la Justícia se’ls ha confirmat que finalment rebran menys expedients pendents de la Batllia dels que s’havien previst. El cònsol massanenc va manifestar que dels aproximadament 30.000 expedients de què s’havia parlat, la xifra es reduirà en un 30%. El canvi ve donat pel fet que durant els mesos de negociació la Batllia ha seguit avançant i, per tant, hi ha menys expedients pendents. A més, cal tenir present que els comuns només rebran aquella documentació que no estigui a punt de prescriure, la resta es quedarà a la Batllia.

LA XIFRA

35 milions d'euros. És el valor total del concurs per a la recollida selectiva que han convocat de manera conjunta els comuns. Ara s’estudia a qui s’adjudica la proposta, que tindria un cost anual de 3,5 milions d’euros amb un contracte per a vuit anys més dos de renovables. L’empresa farà la recollida del vidre, paper i brossa.

tracking