Càmeres a la plaça del Poble i el Parc Central contra les bretolades

La corporació realitzarà una prova pilot a partir de l’estiu a la plaça del Poble i al Parc Central, les dues zones que pateixen més actes vandàlics

48417.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

En una primera fase, es col·locaran a la plaça del Poble i als voltants del Parc Central, però la intenció de la corporació és ampliar el radi de vigilància i col·locar càmeres a altres llocs de la parròquia. L’objectiu és tenir controlades totes les àrees d’Andorra la Vella sensibles a patir bretolades al mobiliari urbà. El conseller de Medi Ambient i Noves Tecnologies, David Astrié, va anunciar la mesura a la roda de premsa que el comú de la capital va realitzar ahir amb motiu dels 100 primers dies de mandat. Segons va detallar, s’impulsarà una prova pilot al Parc Central i a la plaça del Poble “per evitar bretolades, trencadisses i embrutaments innecessaris”. Segons es desprèn del registre d’actuacions dels serveis d’higiene i manteniment del comú, es tracta dels dos indrets que concentren la majoria d’actes vandàlics que es produeixen a la capital. El comú traurà a concurs la prova pilot aquesta mateixa primavera per tal que a finals d’estiu les càmeres ja estiguin enregistrant les dues zones incloses al projecte, que la corporació està enllestint. Alguns dels aspectes que falta per concretar és el nombre d’aparells que es col·locaran al carrer, un detall que anirà en funció de les característiques tecnològiques que tinguin, com ara quantes se’n posen amb zoom o sense. El pressupost, que encara s’ha de tancar, oscil·larà entre els 30.000 i 40.000 euros.

Campanya de sensibilitzacióParal·lelament a la vigilància a través de càmeres al carrer, el comú presentarà una campanya de sensibilització per explicar que “no és més net qui més neteja sinó qui menys embruta”, segons va apuntar Astrié. De la seva banda, la cònsol major, Conxita Marsol, va avançar que s’està treballant en l’elaboració de l’ordinació pertinent per poder gravar la via pública, com és tota la normativa en matèria de protecció de dades.? Totes les imatges que enregistrin les càmeres seran gestionades pel Servei de Circulació per controlar i castigar els actes vandàlics que es puguin produir. Marsol va justificar l’actuació afirmant que moltes ciutats disposen de càmeres de vigilància al carrer. “Treballarem molt en aquest sentit de conscienciar que el mobiliari urbà és de tots, a part de la seguretat que pot representar que el comú tingui càmeres com avui en dia ja tenen moltes ciutats”. En aquest sentit, va afirmar que “se n’aniran posant a més zones” perquè -va adduir- “una bretolada té un cost important i volem evitar-ho”. A banda de les càmeres, es crearà la figura de l’inspector a la via pública per fer complir les normes d’higiene als ciutadans i vetllar pel correcte manteniment del mobiliari urbà. El comú ha publicat un edicte intern, on s’hi han presentat deu persones, per destinar personal de l’administració a cobrir les tres places d’inspector a la via pública. En el marc del pla de xoc per netejar i endreçar la parròquia també s’incrementarà el nombre de dispensadors de bosses per recollir excrements, es rehabilitaran les barraques dels hortolans i es netejaran a fons les carreteres i voravies.

Passeig a l’avinguda d’EnclarUn altre dels projectes destacats del mandat serà la reforma de l’avinguda d’Enclar, que comptarà amb dos carrils bici i un passeig només per a vianants de nou metres d’amplada amb jardineres i bancs cada 50 metres. Pel que fa a la carretera, els quatre carrils passaran a ser tres –el del mig serà reversible– . El conseller d’Urbanisme i Aparcaments, Josep Antoni Cortés, va presentar ahir el pla d’embelliment de l’avinguda, que està previst que estigui enllestit a finals d’aquest any. Segons va indicar, es crearà “un espai ampli, segur, còmode i agradable”. “Un passeig tipus rambla perquè tothom sàpiga que Andorra la Vella comença a la Margineda”, va afegir Marsol. El pressupost serà de 400.000 euros.

CAP OPOSICIÓ FRONTAL A TANCAR MERITXELL

La consellera de Promoció Turística i Comercial, Mònica Codina, va assegurar ahir que el 85% dels comerciants i propietaris de la part baixa de l’avinguda Meritxell estan d’acord a tancar al trànsit la part baixa del carrer. “No s’ha trobat cap oposició frontal a la mesura”, va assegurar. La corporació, que destinarà 300.000 euros a embellir l’avinguda Meritxell, preveu tenir la part per a vianants en funcionament a finals d’any. De la seva banda, el conseller de Serveis Públics i Circulació, Miquel Cantur­ri, va explicar que es destinaran 360.000 euros a reforçar l’enllumenat del conjunt de la parròquia. A la roda de premsa de balanç dels 100 dies de mandat, la majoria també va anunciar que cada conseller tindrà assignada una zona de la parròquia per atendre les queixes dels ciutadans.

tracking