El Palau de Gel aconsegueix ingressos per finançar-se en un 70 per cent
La instal·lació, però, necessita una aportació fixa del comú d’uns 400.000 euros que es destina en bona part a funcionament
Seguint els informes d’auditoria presentats per la corporació, remarca que existeix un fort desequilibri de l’estructura financera i que la continuïtat de l’explotació de la instal·lació està en dubte si l’administració pública no hi fa aportacions econòmiques. El cap del departament d’Esports del comú, Francesc Oriol, admet la situació, però remarca que és una problemàtica comuna de tots els centres esportius comunals. “El centre esportiu és, per defecte, un servei públic i per tant tenim una exigència pel que fa a resultats d’explotació per aconseguir que no costi diners al comú i generi beneficis, però és difícil”, va explicar. De fet, només seria autosuficient la pista de gel. És l’única activitat que s’autofinançaria i actualment aporta el 70% dels ingressos del Palau. I es va preguntar: “Què seria Canillo sense el Palau de Gel?” No obstant això, va voler remarcar la millora que han experimentat els comptes els darrers anys, especialment pel que fa a l’autofinançament. “El 2012 no arribava ni al 60% i en canvi, el 2015, va ser del 70%”, va destacar, assegurant que “s’ha fet un esforç molt important per reduir la despesa, malgrat que s’ha de destacar que hem tingut uns últims anys molt bons incrementant els ingressos”. Així doncs, tant el 2014 com el 2015 s’han aconseguit resultats d’explotació positius, amb superàvits de 52.598 i 79.209 euros, respectivament. “Aquest equilibri ens ha ajudat molt perquè no tinguem tensions de tresoreria”, va explicar. Tot plegat, però, com assenyala el Tribunal de Comptes, amb el suport inevitable del comú. La corporació fa una aportació anual d’uns 400.000 euros dels quals uns 100.000 es destinen a inversió i els 300.000 restants a despeses de funcionament. L’any 2014, però, la xifra es va elevar fins als 600.000 euros per tal de poder amortitzar deute. En aquest cas, els ingressos propis del Palau van ser de poc més de 703.000 euros. Francesc Oriol va remarcar que gràcies al canvi de tendència experimentat, els darrers anys l’aportació del comú ha anat a la baixa.
COMPLEMENTS MÈDICS QUE NO COMPLEIXEN L'ORDINACIÓ
El comú de Canillo cobreix el cent per cent de les prestacions d’assegurança de vida i complementària de la CASS de les despeses mèdiques per als funcionaris i agents de l’administració amb una antiguitat igual o superior als 4 mesos. Aquesta situació, però, segons el Tribunal de Comptes, incompleix l’ordinació comunal de la funció pública, ja que l’organisme de control remarca que la legislació fixa que el comú pot establir millores a les prestacions passives de la CASS, però que en tot cas “els funcionaris beneficiats han d’aportar almenys part del finançament d’aquests fons mutuals”. Unes cobertures, en canvi, que la junta de govern va decidir no estendre als agents de l’administració de caràcter eventual.