Reducció de taxes per impulsar la rehabilitació

Calvó demana la implicació de les administracions locals, que es mostren disposades a col·laborar per millorar l’embelliment

48928.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La mesura seria conseqüència de la petició que els va fer ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que va comparèixer a la reunió de cònsols per demanar-los col·laboració i aconseguir que més persones se sumin al pla. “Ens ha demanat la possibilitat de facilitar les llicències de construcció o que s’estudiï reduir les taxes o subvencionar-les”, va explicar la cònsol major d’Andor­ra la Vella, Conxita Marsol, que va actuar com a portaveu de la trobada mensual dels mandataris parroquials. En aquest sentit, malgrat que no es va donar una resposta definitiva, Marsol va assegurar que la primera impressió dels cònsols “és bastant favorable” a donar aquestes facilitats en aquells casos que els projectes d’obres estiguin lligats al pla Renova. Amb tot, va indicar que ara cada comú ho analitzarà i la propera trobada es donarà una resposta. “Potser haurem de buscar la fórmula perquè potser no es pot exonerar del tot la taxa, però sí donar una subvenció”, va explicar Marsol, tot afegint-hi que les facilitats potser també podrien passar per reduir el cost, per exemple, d’instal·lar un contenidor per recollir la runa al carrer.

EmbellimentI és que des dels comuns es considera que es tracta d’un projecte “important i intentarem col·laborar perquè tiri endavant”. Les prioritats de les corporacions passen perquè els privats s’animin a fer obres que ajudin a embellir les parròquies, començant, per exemple, per la rehabilitació de façanes. En tots els casos, però, van indicar que els projectes serien sempre d’obres menors. D’altra banda, en la reunió de cònsols que ahir es va celebrar per primera vegada a Santa Coloma, també es va tractar en quin punt es troben els treballs de creació de l’agència tributària única. La cònsol de la capital va indicar que finalment s’ha optat per prescindir de l’Organisme de Recaptació Comunal (Orcand) i crear un únic organisme independent. “Estem treballant amb el Govern per complir la llei i que abans del 31 de desembre es pugui presentar el projecte de creació de l’agència tributària única”, va manifestar, assegurant que la tasca “avança positivament”. Així doncs, va reiterar que finalment s’ha considerat que “el més fàcil és que ens unim”, i va assegurar que tota la feina que s’ha fet fins ara d’unificar les taxes i els programes informàtics dels diferents comuns facilitarà la posada en marxa de l’agència única. “Sembla que tècnicament no hi ha gaires problemes”, va afirmar, indicant, això sí, que serà necessari establir un protocol conjunt per fer les execucions forçoses, a més de “fer els encaixos necessaris” pel que fa als sistemes infor­màtics.

SaigEls responsables dels comuns també tenen enllestit ja el protocol d’actuació conjunt amb els bancs. Marsol va detallar que no embargaran els comptes sencers, però sí les quantitats dels deutes que els infractors tinguin pendents de pagar a les corporacions. En canvi, encara no és clar quina utilització es farà del saig. La cònsol va indicar que el tema encara no s’havia tractat, si bé va indicar que han pogut parlar amb ells, i va admetre que “crec que els podrem utilitzar”. Així, es va mostrar convençuda, parlant pel cas d’Andorra la Vella, que pel que fa a la gestió dels expedients que han de rebre de la Batllia, poden ser una bona opció. Precisament, malgrat que el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, va declarar a ATV que els comuns rebrien en total 20.000 expedients, ahir els cònsols van assegurar que encara no han rebut cap explicació en aquest sentit. “Seguim esperant que la Batllia ens faci arribar els expedients”, va manifestar. Per últim, cal destacar que malgrat que els cònsols havien previst tractar durant la reunió d’ahir les modificacions previstes a la Llei del sòl, finalment no es va tocar el tema. Marsol va indicar que és un tema que s’ha decidit postposar fins divendres vinent, moment en el qual els cònsols es reuniran amb el cap de Govern. Tot i així, fins ara els cònsols s’han mostrat favorables als canvis, si bé reclamen tenir veu en el cas dels projectes que siguin sensibles.

tracking