Sant Julià de Lòria
Un miler de veïns afectats per la restricció d'aigua
El comú invertirà 160.000 euros per fer noves captacions als rius de l’Escobet i la Peguera i es faran millores als dipòsits
El comú de Sant Julià de Lòria va aixecar ahir les restriccions en el consum d’aigua a les zones d’Aixirivall i de la urbanització Prat del Riu després de rebre els últims resultats de les analítiques que indicaven que l’aigua era totalment apta per al consum humà, si bé des de dimecres l’aigua ja havia perdut la terbolesa. Segons va detallar el conseller de Serveis de la corporació, Joan Visa, en total han estat un miler els afectats per la problemàtica que s’ha allargat durant nou dies. “Els veïns els vam avisar de seguida i són molt comprensius”, va destacar Visa, afegint que “saben la problemàtica que hi ha però també que estem actuant i que garantir el subministrament d’aigua potable és una prioritat”.
De fet, el conseller va assegurar que abans d’acabar aquest any s’haurà actuat per tal que els problemes amb la terbolesa no es repeteixin. I és que després dels aiguats del setembre del 2014 i del juliol del 2015 les captacions del riu de l’Escobet, a la zona del Cortal de Llumeneres, i del riu de la Peguera, van quedar malmeses, “comprometent la distribució d’aigua potable”. És per això que s’ha previst una inversió d’uns 160.000 euros en total per tal de refer les captacions i “garantir la distribució d’aigua potable en tot moment”.
actuacions
En tots dos casos la corporació farà les noves captacions fora de la llera del riu per garantir la independència respecte al curs fluvial i protegir-la en moments de fortes avingudes. Ara bé, Visa no va concretar les dates de quan podrien començar les obres. D’una banda es vol fer un estudi per determinar en quin moment seria millor fer els treballs per interferir el mínim possible en el servei i, de l’altra, en el cas de Llumeneres cal signar primer un conveni amb un privat per fer una cessió de terreny ja que l’espai on s’ha de fer la nova captació és particular.
Aquestes, però, no seran les úniques intervencions que té previstes el comú lauredià. Joan Visa va explicar que ja s’han encarregat noves vàlvules per instal·lar als dipòsits que permetran que de manera automàtica, quan l’aigua sigui tèrbola, s’aturi l’entrada d’aigua al dipòsit. Un sistema que no es disposa actualment. Amb tot això, el risc de patir terbolesa serà “pràcticament zero”. També s’han encarregat estudis per determinar quin és l’estat dels dipòsits ja que va assenyalar que “no s’hi ha fet res durant molts anys”. Així, es preveu destinar uns 70.000 euros per fer la impermeabilització dels vuit dipòsits de què disposa la parròquia. El fet és que “fins ara no s’havia actuat amb prou celeritat i hi ha feina a fer”, va afirmar. El conseller va indicar que totes les actuacions per millorar el subministrament d’aigua potable s’allargaran durant tot el mandat i aniran en funció de la disponibilitat pressupostària i de la urgència.
ACORD AMB EL GOVERN PER FER ACTUACIONS DE NETEJA EN BARRANCS
El comú ha fet arribar al Govern diferents estudis que s’han fet per comprovar l’estat de conservació dels barrancs de Llumeneres, del riu d’Aixirivall i del riu d’Auvinyà i a partir d’aquí poder fer actuacions de neteja. En aquest sentit, el conseller de Serveis va explicar que s’ha arribat a un acord amb l’executiu i que ja disposa d’una partida pressupostària per fer la neteja d’aquestes tres zones. A més, va indicar Visa, també es preveu construir unes petites barreres a la zona per evitar que si es produeix una avinguda d’aigua, pugui tenir afectacions importants cap al poble.
Visa va assegurar que “les reunions amb Govern han estat satisfactòries, hi ha hagut un bon diàleg”. Ara bé, també va admetre que les competències sobre la neteja i conservació d’aquests espais és una de les qüestions que s’inclou en el debat de les competències. “Considero que hi ha d’haver un treball conjunt i anar tots a l’una”, va assegurar, afegint que “qui té més capacitat econòmica que la posi. Nosaltres ara necessitem un bon suport”.