El comú fa una xarxa de calor a edificis públics
La corporació vol aprofitar l’energia sobrant de la caldera de biomassa i les plaques solars tèrmiques del centre esportiu
El comú d’Ordino ha convocat un concurs nacional per dur a terme un projecte de xarxa de calor pel subministrament d’energia calorífica per abastir de calefacció i aigua calenta sanitària alguns edificis públics del poble. El procés es posa en marxa avui amb la publicació de les bases al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA). La idea és aprofitar l’energia sobrant de la caldera de biomassa i de les plaques solars tèrmiques del centre esportiu d’Ordino (CEO) per escalfar altres edificis, per reconduir-la i així abastir de calefacció i aigua calenta sanitària altres edificis públics. Es tracta d’un sistema conegut com a district heating.
El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat del comú, Marc Pons va explicar que per facilitar la construcció de la xarxa s’aprofitarien els conductes actuals que ja hi ha fets per a la distribució d’altres serveis. “No seran unes instal·lacions gaire complexes”, va assegurar, i va detallar que s’ha previst un cost estimatiu d’uns 200.000 euros. Amb tot, Pons va explicar que el cost pot variar en funció del projecte final que s’esculli. “Es busca un millor aprofitament de les infraestructures energètiques per reduir significativament els consums energètics i les emissions de CO2, tal com hem aconseguit al CEO, i alhora rebaixar la despesa econòmica d’altres equipaments en matèria energètica”, va explicar Pons.
Estalvi energètic
El conseller va remarcar que “és un projecte que busca, sobretot, l’estalvi energètic”, si bé no va concretar en quina quantitat. “L’estalvi final es determinarà en funció del projecte que es dugui a terme”, va indicar. La iniciativa es pot dur a terme perquè “hi ha moments en què es produeix més energia de la que es consumeix i, per tant, la podem reconduir”. Per ara, s’ha calculat que es podrien cobrir les necessitats de la casa pairal, l’escola bressol i les escoles velles. Amb tot, Marc Pons va deixar clar que les possibilitats finals “les determinarà el projecte. Veurem si el traçat dóna alguna possibilitat més, però com que es vol aprofitar i seguir els conductes existents no sabem si serà possible”. I és que va assegurar que per ara “no és assumible construir noves xarxes”. En tots tres casos, però, va destacar que són edificis que “tenen un consum molt elevat” i per tant l’acció serà de gran ajuda.
El termini per presentar els projectes s’allargarà fins al 23 de juny i segons es va informar des de la corporació ordinenca, l’empresa adjudicatària haurà de definir l’obra en 90 dies, a partir de la contractació pel comú i llavors s’obrirà un nou concurs públic per adjudicar les obres. “Volem començar al més aviat possible. Sabem que per a aquest hivern el termini és just, però la idea és que a mitjan del 2017 la xarxa ja sigui una realitat”.
Tal com es va remarcar des del comú, la iniciativa dóna continuïtat al treball de la taula d’energia del comú, creada durant el mandat passat, després d’haver consolidat la reforma energètica al centre esportiu per donar prioritat a l’ús de les energies renovables i l’eficiència energètica. “Amb aquest projecte amortitzes més la inversió que es va fer. Poder aplicar mesures d’eficiència energètica que et permetin un estalvi és molt interessant”, va assenyalar.
Cal recordar que el comú d’Ordino va destinar el 2014 uns 700.000 euros a fer millores energètiques al CEO per aconseguir estalviar entre 60.000 i 80.000 euros anuals. En aquest sentit es va fer una aposta per les energies renovables i es va instal·lar una caldera de biomassa per escalfar l’aigua de la piscina i l’aigua calenta sanitària, bombes de calor i plaques solars tèrmiques. Tot plegat buscava, també, l’objectiu de reduir el dèficit que representa la instal·lació per al comú. Així, gràcies a l’estalvi energètic i al guany en nombre de socis es preveia arribar al dèficit zero aquest any.