reunió de cònsols
Els comuns veuen amb bons ulls la llei de col·laboració entre administracions
Les administracions locals no descarten l'acord amb parapúbliques
Els cònsols s'han mostrat satisfets de poder avançar en la proposta d'avantprojecte de la llei qualificada de col·laboració entre l'Administració General i els comuns, perquè consideren que així s'aconseguirà l'eficiència dels serveis reduint els costos.
Així ho ha explicat el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Vila, després de la reunió de cònsols en què aquest tema ha ocupat la major part de la trobada. Vila, acompanyat de la mandatàriad'Escaldes-Engordany, Trini Marín, ha explicat que de moment es tracta d'intercanviar informació, mancomunar serveis, i facilitar la mobilitat del personal, per una banda els comuns entre ells i per una altra amb el Govern, tot i que no descarten un possible acord amb les parapúbliques. Vila ha avançat que “presumiblement aquesta serà la propera reflexió però s'ha d'estudiar bé perquè les parapúbliques són susceptibles de passar a ser empreses semiprivades i els acords seran diferents”.
Durant la reuniótambé s'ha tractat l'avantprojecte de modificació de la Llei general d'ordenació del territori i urbanisme (LGTOU) que suposa la cessió gratuïta de terrenys de titularitat comunal per a infraestructures i equipaments d'interès nacional.Marín, ha explicat que es va treballar conjuntament un llistat de les construccions que puguin ser més sensibles per a qualsevol parròquia -com ara l'heliport-, però estan a l'espera de la resposta Govern. Per la seva banda, Vila considera que s'ha de fer una anàlisi més profund sobre els béns d'ús comú i els d'ús privatiu, i “mirar cadascun dels casos però una llei s'ha de fer de forma genèrica”.
Durant la trobada que van mantenir els cònsols amb l'executiues va decidir que en els casos en què no s'arribi a un consens, sigui el Consell General qui tingui l'última paraula a l'hora de decidir la conveniència o no del projecte. Aquest fet ha estat acceptat pels comuns perquè el Consell és l'únic que té potestat d'aprovar la llei.
D'una altra banda, s'ha posat de nou sobre la taula la manera en què els comuns abonaran el pagament a la Societat de Drets d'Autors i Drets Veïns (SDADV), després d'haver demanat una moratòria. Finalment, s'ha decidit crear una comissió que elaborarà un informe per trobar la manera de contribuir, ja que asseguren que la voluntat dels comuns és abonar aquesta taxa, i de fet està previst que ho facin a principis de l'any 2017.