David Baró
“No em sap greu haver d'estar d'acord amb el partit que governa”
Baró remarca que ciutadans compromesos no funcionaria en l’àmbit nacional perquè no es posarien d’acord i subratlla que els empleats de la planta d’arinsal han estat indemnitzats
El cònsol aposta per la mobilitat de personal entre comuns i lamenta el tancament de la planta d’Arinsal i lloa l’empresa per haver indemnitzat els empleats, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio
La temporada d’hivern ha anat bé i EMAP millora els números.
Hem arribat a 16 milions, la millor facturació en 10 anys, i en despeses d’explotació estem en 12 milions, el que ens deixa un cash flow de 4 milions que després de descomptar les amortitzacions i la despesa financera ens deixa uns beneficis que estaran entre 500.000 i 650.000 euros. La idea és tancar un quart any en positiu i que hi hagi més facturació i beneficis.
L’activitat per a l’estiu també es presenta bé?
Va agafant més força, representa entre el 7 i 8% de la facturació. Encara és poc però aporta a la parròquia molt dinamisme i en explotació fem les paus i de fet ens costaria més car no obrir l’estació a l’estiu que obrir, perquè hi ha el personal fix i tens una infraestructura creada.
Com evolucionen les finances aquests primers mesos?
Com l’anterior exercici, es tancarà amb superàvit i hem previst 6 milions d’euros d’inversió al llarg de la legislatura.
La Massana ha revisat el POUP, ha tingut afectació?
El procés és bastant lent perquè s’ha anat acumulant. Hi ha una desena o dotzena de xalets que s’estan tramitant, que de fet és la nostra aposta, que sigui una parròquia residencial però no d’edificis. S’ha facilitat ja que es rebaixa la superfície mínima, abans amb uns 400 metres quadrats no podies fer un xalet i ara sí.
A l’inici del mandat deia que no es poden optimitzar més els recursos i es cobriran les baixes, han fet contractacions?
Ara la despesa de personal és d’uns 3,5 milions, i va arribar a 4,7 milions, i si hi ha una baixa per exemple a turisme s’ha de cobrir perquè només hi ha una persona, o a via pública, o a jardineria, es farà amb eventuals perquè, si no, donaríem un mal servei i la partida no s’incrementarà. No s’han fet contractacions però el propers 3 anys hi ha previstes tres o quatre jubilacions i es reemplaçaran amb edicte.
Com veu la mobilitat de personal entre comuns?
Bé, molt bé. La nova llei de col·laboració i mobilitat entre administracions permet mancomunar amb força legal, perquè ara per exemple el que fem que tenim moltes coses amb Ordino és pagar cadascú una part, ara crees una entitat per pagar des d’allà, però paga cadascú igualment. La mobilitat és important perquè tenim tots un volum de personal configurat per al dia a dia però hi ha pics importants quan hi ha un esdeveniment o per a qualsevol cosa ens cal dimensionar aquesta nova problemàtica, i és important que entre comuns ens poguem cedir personal, de forma temporal o inclús durant un temps, per què no? La llei ho permetrà.
Durant períodes llargs també, tot i que les condicions de cada comú siguin diferents.
A aquesta qüestió encara no s’ha arribat, entenc que si és de forma puntual es deixi i no hi ha una contraprestació. Si és mobilitat per un temps entenc que no hauria d’encarir el cost del comú que agafa perquè llavors no surt a compte i hi ha un greuge respecte als companys.
Com ha afectat Arinsal el tancament de la planta d’aigua per contaminació?
Sap greu. Generava llocs de treball i riquesa i imatge. Una vegada les analítiques, que s’han fet dues o tres vegades, diuen que la captació està contaminada és el final. L’empresa tanca i no hi ha res a fer en aquest sentit però el que sí que vull dir i em va agradar i honora aquesta empresa és que van fer la liquidació als empleats un per un, van cobrar el que havien de cobrar per l’acomiadament amb indemnització i els dies de vacances i no és fàcil que passi això. Normalment quan una empresa tanca i entra en fallida, molt sovint el personal es queda enganxat allà, de fet va passar l’última vegada.
Se sabrà el que ha passat?
No ho sabem. Sempre havia pensat que l’aigua d’Arinsal venia d’una font i és un aqüífer, com una mena de llac subterrani i no sabem si és molt gran o petitet. Si la fàbrica està a 1.500 metres d’alçada i la captació 100 per sota, vol dir que estem a 1.400 i no sabem on arriba i és un llac que ves a saber el que hi ha allà a dins.
Com veu la política nacional, vostès que són la marca Liberal a la Massana?
Marca Liberal sí i no, tampoc no passa res, no em sap gens de greu que es pugui dir perquè al final som una plataforma que hem tingut el suport de liberals, gent de DA, del PS, dels Verds. Ciutadans Compromesos (CC) no pot fer política nacional perquè inclou diferents sensibilitats i el mateix equip en un escenari nacional no estaríem tant d’acord en molts temes. Volem el millor per a la parròquia i per al país i no em sap greu haver d’estar d’acord amb el partit que està governant, si hi ha coses que ens semblem bé ho direm i si en un futur hi ha coses que no ens semblen bé també ho diríem però de moment no ha sigut el cas.
Andorra ha de signar un acord d’associació amb la UE?
Ara mateix és el més important que hi ha sobre la taula i hi hauria d’haver més explicacions, un format més proper de reunions informatives com de poble. Es va fer la Constitució i ara aquest acord, són els dos fets més rellevants que hi haurà i seran històrics i trobo que està molt circumscrit al Consell. Si és bo o no tot depèn de com es negociï. Si es negocia bé pot ser un món d’oportunitats, si es negocia malament doncs no, i també caldrà, si s’anés cap aquí, que sapiguem agafar aquestes oportunitats que no és evident.
Andorra s’ha d’obrir a Europa i al món?
Andorra s’ha d’obrir al món però tenint un bon encaix i que no sigui perjudicial. Tenim coses que es van negociar i ens han funcionat molt bé, com l’acord duaner perquè som molts petits, som molt vulnerables i hem de conservar certes especificitats i si no, se’ns menjaran. S’ha explicar molt bé i acabarà en una consulta i el poble és sobirà i decidirà.