Naturlandia tindrà limitació de les despeses
El cònsol menor assegura que es vol canviar el sistema de gestió perquè “això que el comú ho paga tot no pot ser”
El comú de Sant Julià de Lòria encara no té tancada l’auditoria financera i de gestió que està duent a terme sobre Camprabassa però, malgrat tot, ahir el cònsol menor de la parròquia, Julià Call, va avançar alguns dels canvis que es preveuen introduir per tal d’intentar reconduir la difícil situació econòmica per la qual passa. Call va explicar que el comú preveu que la societat funcioni amb un pressupost propi i tancat que permeti fer un control més exhaustiu de les despeses i evitar contratemps. “Tot el que estigui a dins del pressupost assignat podrà tirar endavant, però el que no, no”, va apuntar, i va remarcar que “això que el comú ho paga tot no pot ser”.
La proposta s’emmiralla, tal com va reconèixer el cònsol, en el que van fer els comuns d’Ordino i la Massana amb Vallnord, a qui se li va fixar un pressupost per aconseguir un dèficit zero. “Sí, bàsicament els agafem com a imatge”, va admetre. Ara bé, no en va voler donar més detalls. I és que la voluntat dels mandataris lauredians és poder exposar la situació i les possibles solucions en una reunió de poble. La data no està clara, però va manifestar que “esperem que abans de la festa major puguem explicar-ho realment com toca en una reunió de poble”.
Auditoria
D’altra banda i pel que fa a la finalització dels treballs d’auditoria tant de Camprabassa com del comú, Call va apuntar que “queda una setmana o quinze dies per acabar-ho de tancar”, però es va mostrar optimista. “S’està treballant amb tot això, és llarg”, va indicar, afegint que “del que estem satisfets és que hem vist la possible via de solució de tots els problemes amb què ens trobem, tot i que són complicats”. Ara bé, més enllà del fet de fixar un pressupost per a Camprabassa, el cònsol no va donar més explicacions sobre la via de solució de la situació econòmica delicada que viu Camprabassa i, de retruc, el comú de Sant Julià.
Això sí, la corporació compta que el Govern els ajudarà per tirar endavant. “Haurem de portar bona companyonia i sintonia amb el Govern”, va exposar. Cal recordar que els cònsols ja es van reunir amb el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre de Finances, Jordi Cinca, per tal de tractar la qüestió, si bé, segons va manifestar el cònsol major, Josep Vila, no es van arribar a concretar els números ni les possibles solucions perquè encara no es disposava de l’auditoria. Amb tot, des de l’executiu ja s’ha fet pública la voluntat d’ajudar, ja que s’és conscient de les dificultats i es vol evitar tallar les transferències si se supera el límit d’endeutament.
INFANTS CONSCIENCIATS
’ha tocat quan han parlat del tema de la companyonia en l’esport, és altament gratificant que ells mateixos ho promoguin”. Així de clar es mostrava el cònsol menor de Sant Julià, Julià Call, minuts després de finalitzar la sessió del Consell d’Infants. I és que una vegada més els més petits han demostrat que es preocupen dels problemes que afecten la societat i que, sovint, potser estan més conscienciats que els adults.
En aquesta ocasió un centenar d’alumnes de les escoles andorrana i francesa –els de l’espanyola també hi participaven però ahir no van poder ser a casa comuna– van prendre part al Consell d’Infants i van exposar els temes que han treballat durant el curs: l’educació en valors mitjançant l’esport per part de l’escola andorrana i la sostenibilitat per part de la francesa.
“Fer esport ajuda en la prevenció de malalties”, van exposar, afegint que quan es practica un esport “el més important és participar”. I toc d’alerta per als pares: “a vegades els pares i familiars no respecten els rivals o l’àrbitre”, van recordar per, seguidament, demanar que canviessin de manera de fer ja que “no és un bon exemple per als nens”.
Un cop van haver acabat la seva exposició, va ser el torn del seus companys del sistema francès, que van alertar dels alts índexs de contaminació i de la brutícia que s’acumula, per exemple, al mar provocant la mort de peixos i tortugues. “Fem un esforç per protegir el nostre planeta”, van reclamar, recordant la importància de “reciclar, reutilitzar i reduir” la quantitat de residus que es generen avui dia.
Els alumnes havien treballat prèviament les dues temàtiques a classe, un dels canvis implantats enguany, per tal de poder fer ahir l’exposició. El cònsol els va agrair les aportacions i va recordar que de les propostes que van traslladar al comú el mes de febrer ja s’ha pogut fer un nou pipicà i se segueix treballant per poder obrir un nou punt jove i incorporar una nova parada davant de l’hotel Glòria per al Quart Bus. Tot plegat en una edició del Consell d’Infants que ha presentat, també, com a novetat, la integració a l’Unicef Andorra.