Capesa tindrà un director general que assumirà la gestió tècnica

Marc Calvet remarca que ja s’havia previst canviar el funcionament per respondre a les noves dimensions de la societat

Capesa tindrà un director general que assumirà la gestió tècnicaXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els diferents consells d’administració de Capesa han tractat de trobar una “persona gestora en l’àmbit tècnic i justament que hi anés en el moment que s’estaven fent els dipòsits”. És la voluntat que es tenia des de la subministradora d’aigua d’Escaldes, segons el cònsol menor, i que no s’ha fet realitat perquè han sorgit d’altres prioritats a resoldre. La figura seria la d’un director general, “així s’estava treballant, però es volien fer unes feines abans i és el que estem fent, tancar els dipòsits i solucionar el problema, però cal modernitzar-ho tot, va tot seguit”, indica Marc Calvet a COPE Andorra-AD Ràdio.

Etiquetes:

“Hi ha hagut moltes més coses que s’havien de fer abans que ara semblen senzilles però que han costat molt temps, des de trobar el terreny fins poder-lo deslliurar, i que això no li costés al poble d’Escaldes molts diners”, afirma el mandatari, per precisar que aquest procés ha fet que s’hagin complert uns terminis amb els quals “no vam ser a temps el 21 de juliol”, amb referència a la data de la gran torrentada de l’estiu passat a Claror que va desencadenar tots els problemes d’aigua.

L’escala ha crescut

El cònsol remarca que Capesa i el comú “sempre han treballat braç a braç, no hi ha hagut mai cap problema, el que passa és que no hem crescut al mateix ritme, la parròquia ha crescut molt més ràpid que Capesa”, manifesta, per argumentar la necessitat d’incorporar un perfil tècnic a la subministradora. Puntualitza que no s’han concretat els canvis en l’organigrama i el funcionament, “però el consell d’administració és el que és i es necessita una persona que gestioni, que ja hi és però no de manera fixa perquè tenim els nostres tècnics i els nostres serveis de manteniment”. Un model que era vàlid per a les dimensions anteriors. “Funcionava així perquè teníem una escala i funcionava perfectament. Ara l’escala canvia i en el seu moment es mirava de fer aquest canvi i en tots els pressupostos es preveia una persona que pogués gestionar”, subratlla Calvet.

L’estructura nova serà la que quedi configurada amb l’entrada en funcionament dels dos nous dipòsits que tindrà Escaldes. El que es va començar a construir fa un any a la Plana està gairebé a punt. S’ultimen els treballs de desinfecció, les proves de càrrega i d’estoc d’aigua per tenir els 2.500 metres cúbics suplementaris “que ens permeten estar bastant més tranquils, perquè si hi hagués un episodi de tempestes podríem subministrar aigua”, assegura el cònsol menor. En pocs mesos, però, la capacitat d’emmagatzematge per distribuir aigua a la par­ròquia s’incrementarà de forma notable perquè “al tercer dipòsit els treballs avancen a bon ritme, i es preveu que al setembre o octubre els dos estiguin en funcionament”, destaca.

Unes tasques que s’acompa­nyen amb les millores a la xarxa que completa els dipòsits amb la seva cloració, els tubs de subministrament i en principi això estarà solucionat, “i quedaran totes les millores que s’han de fer des de Capesa per arribar a tenir un servei excel·lent, amb una millor ETAP i buscant noves captacions si són necessàries”, emfatitza Calvet, que reitera que el problema no és de quantitat, sinó de terbolesa, “i aquest episodi el volem tancar ja no que sigui per molts anys, sinó que sigui per sempre, que és el que es mereix la parròquia”. I recorda que assolir aquestes millores era l’objectiu que es treballava abans de la tempesta de l’estiu passat, que va arribar quan es comptava amb una capacitat de subministrament en cas de tall molt limitada.

Prèstec comunal per accions

Calvet ressalta que la construcció del tercer dipòsit, situat al costat del segon, ha anat molt ràpida perquè s’ha encadenat la feina i “hem forçat els treballs al màxim” una vegada es va produir l’episodi de Claror, i es va tirar endavant tot i que Capesa no tenia fons per finançar-lo. El cost del tercer s’ha estimat en 1,3 milions, tot i que el cònsol adverteix que és aproximat perquè s’ha fet sobre la base de l’anterior i encara no s’ha pagat res, “tot va amb decalatge”.

El finançament l’assumirà el comú després que Capesa no hagi pogut fer l’ampliació de capital per falta de quòrum a l’assemblea, “però es farà com sigui perquè ja estem ficant mecanismes per poder obtenir el 51% o 50,5% de les accions per poder fer l’assemblea extraordinària, votar el canvi d’estatuts i l’ampliació”. Calvet exposa que no és fàcil aconseguir-ho perquè amb 800 accionistes l’acció està molt disgregada però el dipòsit no es pararà i el comú aportara el fons com un préstec que després recuperarà en accions. I apunta que “el gros sí que se’l quedarà el comú”, però “sí que tenim accionistes privats nous i accionistes actuals que hi volen participar perquè és possible que l’acció es dilueixi i vulguin tornar a tenir el màxim del 2%”, conclou.

tracking