Bombers cedeix un desfibril·lador per al refugi de Comapedrosa
L’aparell s’instal·larà de manera gratuïta avui i es podrà utilitzar fins al final de la temporada d’estiu
El refugi guardat de Comapedrosa disposarà des d’avui d’un desfibril·lador. Segons van confirmar ahir al Diari tant el conseller de Medi Ambient de la corporació, Sergi Gueimonde, com la consellera de Cultura, Jael Pozo, el cos de bombers els va informar ahir que ha decidit cedir-los un aparell de manera gratuïta perquè en puguin disposar fins al final de la temporada d’estiu. Després l’hauran de retornar. D’aquesta manera es posarà solució a una situació que la instal·lació fa temps que arrossega i que, a diferència del que va explicar per equivocació en un primer moment Gueimonde, la corporació ja havia intentat pal·liar durant el mandat passat. La problemàtica rau, així, en les diferents interpretacions que fan el Govern i el comú del conveni signat i que fixa les responsabilitats que ha d’assumir cada administració.
Pozo va explicar que en el pressupost del 2015 es va incloure una partida per comprar un desfibril·lador amb un cost aproximat de 2.200 euros que també incloïa un lísing amb la Creu Roja. Un cop es tenia el contracte lligat i es va voler formalitzar la inversió, l’interventor comunal va aturar l’operació perquè, segons la seva interpretació del conveni, les inversions han d’anar a càrrec del Govern, mentre que el comú tan sols ha de fer front al que correspon al manteniment. “Vam celebrar un comitè consultiu del parc –en el qual hi ha representat el comú, Patrimoni Natural i els concessionaris del refugi–, vam explicar què havia passat i vam demanar explícitament a Patrimoni Natural que assumís la compra del desfibril·lador perquè el comú ja tenia aquesta voluntat”, va explicar la consellera, reiterant que “la voluntat política hi era i quan vam fer el traspàs de carteres amb el Sergi li vaig explicar”. Més enllà de la voluntat política, Jael Pozo va remarcar que “és quelcom personal. Si hi ha algú sensible amb aquest tema sóc jo perquè estic operada del cor des de fa quatre anys”. Per tot plegat va voler aclarir que en cap cas es tracta d’una qüestió de diners, perquè en tot moment han estat disposats a adquirir-lo. “És qüestió de poder salvar una vida i per al comú de la Massana la seguretat i el benestar dels visitants del parc i el refugi és una prioritat”, va afirmar. És per aquest motiu que va reclamar que s’aclareixi la situació al més aviat possible i que, en tot cas, es prioritzi la seguretat i més endavant aclarir a qui li correspon assumir la despesa.
Govern
També des de l’executiu es va entonar el mea culpa per la situació, reconeixent que els dubtes interpretatius han fet que ni una administració ni l’altra no hagin actuat. Més enllà del malentès, el director de Medi Ambient, Marc Rossell, va destacar que “el més important és que s’ha destapat una problemàtica a la qual posarem solució”. I va destacar l’acció dels bombers que “ens permetrà, mentrestant, tenir temps per aclarir a qui li correspon comprar el desfibril·lador”. El director de Medi Ambient va exposar, també, que “el conveni no és clar”. Així, va indicar: “La reparació de les instal·lacions i el manteniment són a càrrec del comú i el Govern assumeix millores en l’estructura, plaques solars o mesures de sanejament. Però un desfibril·lador, què seria?” Així doncs, va insistir en el fet que “tots som conscients que n’hi ha d’haver un” i per tant va assegurar que es buscarà quina és la millor sortida. Una possibilitat seria fer una addenda al conveni.