La capital i Escaldes destinen 16.000 euros per avaluar el ràfting
Els dos comuns, juntament amb el de Sant Julià, formalitzaran un conveni amb Andorra Turisme per estudiar la viabilitat d’un parc d’aigües braves al riu Valira
Els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany han aprovat aportar 8.085 i 7.737 euros, respectivament, per estudiar si és viable crear un parc d’aigües braves al riu Valira. Aquesta despesa econòmica s’emmarca en el conveni de col·laboració que ambdós comuns han formalitzat amb Andorra Turisme per tal d’avaluar el disseny i la implementació del nou producte turístic, basat en un circuit de ràfting que s’estendria al llarg d’onze quilòmetres des d’Escaldes fins a Sant Julià. El comú de la parròquia laurediana, de fet, és la tercera corporació que participa en l’estudi impulsat per Andorra Turisme, però malgrat les consultes del Diari no ha volgut revelar l’aportació econòmica que facilitarà per analitzar si el Principat ha de disposar d’una proposta turística basada en activitats esportives que a més del ràfting inclouen el caiac o l’hidrospeed.
Segons van detallar des del comú d’Escaldes, l’acord de col·laboració encara no s’ha signat però s’ha acordat aportar un total de 7.737 euros, dels quals ja se n’han avançat 3.500. De la seva banda, el comú de la capital va aprovar en junta de govern formalitzar el conveni per un import total de 8.085,69 euros un cop la cap d’àrea de Promoció Turística i Comercial va avalar la contribució. Segons les previsions dels comuns i d’Andorra Turisme, l’estudi es durà a terme el mes vinent i si confirma la viabilitat d’impulsar el nou atractiu el projecte podria veure la llum la primavera del 2017, quan ja es podrien fer els primers descensos.
Contingut de l’informe
L’estudi per al qual els dos comuns han aportat 16.000 euros el duran a terme les empreses RocRoi i Laura i Miró en col·laboració amb un enginyer nord-americà i se centrarà a analitzar la capacitat hidrogràfica i el cost de les millores que s’hauran d’endegar. En concret, s’examinarà el recorregut i què cal fer per adaptar les condicions d’aigua i allargar la temporada de descensos. En aquest sentit, l’informe haurà de determinar com es regula el riu, si canalitzant-lo i concentrant l’aigua perquè es pugui navegar amb poca o bé negociar amb FEDA per modificar els cabals en hores concretes i replegar l’aigua en els moments en què es facin les baixades en barca.
Les empreses es dedicaran, així, a quantificar el volum de les inversions perquè el parc urbà d’aigües braves estigui operatiu el màxim de temps possible per fer-lo rendible. Les primeres proves que s’han anat realitzant des del mes passat determinen que el parc és viable, tot i que manca comprovar-ho amb els cabals de les èpoques de més sequera, és a dir, fins a l’agost, quan baixa menys aigua i pot ser difícil que es pugui fer ràfting al Valira.
A més, s’hauran de fer millores al riu per garantir la seguretat, ja que hi ha trams cimentats. Quant al cost que tindria el parc d’aigües braves, el ministre de Turisme, Francesc Camp, va assegurar que s’hauria d’assumir quasi íntegrament a partir de la concessió, que es traurà a concurs.
EL CONGRÉS IMMOBILIARI COSTARÀ 61.600 EUROS AL COMÚ
El Congrés mundial de la Federació Internacional d’Agents Immobiliaris (Fiabci), que se celebrarà a Andorra la Vella del 23 al 28 de maig de l’any que ve, costarà al comú de la capital 61.630 euros. Una part correspon a la cessió gratuïta de les instal·lacions, l’equipament tècnic i el personal del Centre de Congressos, on se celebrarà l’esdeveniment. El cost de l’ús de l’espai és de 14.630 euros, que la corporació renuncia a cobrar en virtut de la cessió. Per altra banda, després de formalitzar el conveni de patrocini amb l’Associació de la delegació nacional de la Fiabci, el comú ha decidit que l’aportació econòmica pugi a 47.025 euros.
Aquesta quantia es desglossarà en dos pagaments. Un de 10.450 euros que s’abonarà en el moment de la signatura del contracte i un altre de 36.575 que es farà efectiu a partir de l’1 de gener del 2017. Així mateix, i segons consta en els acords presos per la majoria comunal, serà la Fiabci qui haurà de fer-se càrrec i gestionar les contractacions de tots els serveis complementaris i serveis que calgui subcontractar i que es derivaran de l’aportació total de 47.025 euros. Amb aquest congrés, el comú vol aspirar a convertir la capital en centre internacional de congressos, un vessant que l’actual govern vol potenciar.