Patrimoni
Els extreballadors de Sud Ràdio volen que se'n conservi la memòria
L’associació Els Sudistes envia una carta a Toni Martí i els Coprínceps per conèixer el projecte del centre medicoesportiu que es farà a l’emissora
Els extreballadors de Sud Ràdio s’han mobilitzat per demanar que es conservi la memòria de l’antiga emissora i volen saber de primera mà quines intencions té el Govern de cara a mantenir-ne el record.
El president de l’associació Els Sudistes, que reuneix nombrosos extreballadors i col·laboradors de l’emissora i de la Ràdio de les Valls, Fernand Semont, ha publicat recentment una missiva a Facebook adreçada al cap de Govern, Toni Martí, i als Coprínceps del país, en la qual demana conèixer “quins són els plans del projecte per preservar la memòria de la ràdio al Pic Blanc”. Joan Font, extreballador de Sud Ràdio creu que la carta “ja estat enviada” a les màximes autoritats del Principat. A més, opina que “la història s’ha de conservar”.
En la publicació també s’exposa que “potser vostès ja han pensat l’enllaç que es podria establir entre el museu de Ràdio Andorra i l’antic emissor de Sud Ràdio”, en referència a la instal·lació cultural que fa anys que es debat però que no s’acaba de concretar. Semont, d’altra banda, indica que “l’associació i molts oients estan molt units al símbol que representen les instal·lacions que han contribuït, des dels anys 50, a la promoció i la fama del Principat”.
Des de l’executiu, però, el projecte que s’ha previst al cap del port d’Envalira és un altre. En concret un centre residencial en alçada medicoesportiu, l’anomenat Cramea. De fet, les obres ja estan adjudicades i l’empresa Centre Esportiu Sostenible 2508 SLU serà l’encarregada de l’explotació i el manteniment per un termini de 40 anys. El Cramea es preveu que sigui un equipament perquè s’hi puguin entrenar i recuperar esportistes en altura i s’espera que les obres estiguin enllestides a final del 2019. L’aparició d’aquesta instal·lació, però, no és un inconvenient per Joan Font, que creu que “la història pot conviure amb l’edifici”. El projecte preveu que s’hauran de respectar la fisonomia, estructura, aspecte i elements arquitectònics
de l’immoble de Sud Ràdio.
Oposició
Qui sí que ha mostrat obertament la seva oposició al Cramea és Velles Cases Andorranes. L’entitat, per boca del seu president, Claude Benet, va manifestar que “tenim una preocupació, que és Sud Ràdio, que està en molt bon estat i pensem que aquí hi ha un actiu cultural i turístic que hauríem de cuidar i no convertir en un centre esportiu”. A més, va afegir que “el Govern té un altre objectiu i intentarem defensar que Sud Ràdio es quedi com està”.
Benet també es va mostrar partidari de demanar a l’executiu que a l’edifici se li “pugui donar una explicació i un contingut” sobre el món radiofònic d’Andorra. Una apreciació que podria coincidir amb la voluntat suggerida per Semont de vincular-lo amb el museu de Ràdio Andorra.
Sud Ràdio va deixar d’emetre als anys 80 i l’immoble actualment es troba tancat. Va entrar en funcionament el 1966 com una nova denominació del que havia estat Ràdio de les Valls.