Malestar als grups de l'oposició per la contractació d'un tècnic d'obres
PS i Ld’A critiquen que la majoria convoqui un edicte extern per contractar un funcionari mentre altres vacants es cobreixen amb eventuals
Continuen els estira-i-arronsa al comú encampadà per la gestió del personal de la corporació. Després que al consell de comú del setembre tant el Partit Socialdemòcrata (PS) com Liberals d’Andorra (Ld’A) critiquessin la contractació d’un assessor per treballar en el disseny de l’organigrama durant sis mesos, ara els grups de la minoria han mostrat el seu rebuig a la decisió de la majoria de contractar un tècnic d’obres públiques. Atès que la convocatòria interna per cobrir la plaça va quedar deserta, la majoria va aprovar a la junta de govern del 5 de setembre obrir una convocatòria externa per contractar un tècnic per al Departament d’Obres Públiques i Urbanisme. Un edicte que es va publicar ahir al Butlletí Oficial del Principal d’Andorra (BOPA).
La decisió ha molestat tant el PS com Ld’A, que no entenen que es vulgui cobrir aquesta plaça precisament quan s’ha de dur a terme el procés d’anàlisi de les mancances que té el comú en matèria de recursos humans. És per això que la consellera liberal Maribel Lafoz posa de manifest que “si hem de treballar tot el tema de l’organigrama no veiem pertinent que ara a corre-cuita s’ocupi aquest lloc”. En aquest sentit, aposta per “treballar ben bé l’organigrama per veure quines són les necessitats reals i a partir d’aquí quan estiguem d’acord amb les necessitats mirem de cobrir el que faci falta”.
De la seva banda, el conseller socialdemòcrata Joan Sans critica que es tregui un edicte extern quan a la mateixa corporació “s’estan cobrint places eventualment”. I això es fa, exposa, justament amb “l’argument que es cobreixen eventualment fins que no hi hagi organigrama i no es coneguin les necessitats”.
Diferències entre departaments
Sans titlla la decisió de convocar un edicte extern per contractar un tècnic d’obres d’“incongruent” perquè “es mantenen processos de contractació bloquejats” en espera de l’organigrama. D’aquesta manera denuncia que hi ha diferències entre departaments perquè a uns es decideix treure un edicte extern i a uns altres cobrir la vacant amb un treballador eventual. “És com si donessin més rellevància al fet que s’hagi de buscar una persona amb titulació” –per a la plaça de tècnic d’obres públiques es requereix titulació universitària–, sentencia, i considera que “això és trist perquè no vol dir que una persona que no té titulació l’haguem de contractar eventualment si la necessitat és real”. “La gent amb formació té més drets laborals? És un fet greu”, expressa.
A parer de Sans, la contractació al departament d’Obres Públiques i Urbanisme està “justificada tècnicament”, però tal com ho estan d’altres per a les quals no s’ha publicat cap edicte, assenyala. “Aquesta necessitat és tan real com la que poden tenir altres departaments com el Social o com el de Medi Ambient i Higiene, on la necessitat és molt gran i només posen pedaços cada sis mesos” a través de contractacions temporals “amb l’argument que estan en espera que estigui fet un organigrama que ja hauria d’estar fet”. I es tracta de mancances que hi són des del mandat passat, destaca.
En aquesta mateixa línia, Lafoz considera que si realment calia i era urgent contractar un tècnic d’obres es podia fer eventualment, com a la resta de departaments de casa comuna. La consellera liberal no entén que es tregui un edicte extern “ara quan justament ens hem de posar a treballar per definir i organitzar-ho tot plegat”. ”Si tens una necessitat urgent, cobreix la plaça amb un eventual i valora després si aquest eventual pot acabar obtenint la plaça”, que ha estat “la dinàmica que hi ha hagut fins ara”, remarca, i conclou que “no ens acaba d’agradar, no ho veiem pertinent”. “A què ve aquesta necessitat tenint en compte que ni és una plaça pressupostada ni s’havia detectat aquesta necessitat abans?”, qüestiona Lafoz.