Torres atribueix a la recuperació de les inversions les xifres de la despesa
El cònsol major diu que el dispendi es va disparar al 2015 després d’uns anys en què les inversions van ser “les grans perjudicades”
El comú d’Encamp va ser l’organisme públic que més va incrementar la despesa pública l’any passat en comparació amb el 2014. Concretament, va gastar 23,5 milions, un 18% més que l’any anterior, quan la despesa va ser de 19,9 milions. La corporació va gastar 3,6 milions més, una xifra que s’explica per l’augment de les inversions, segons defensa el cònsol major, Jordi Torres, que assegura que la pujada és conseqüència de l’augment de les inversions realitzades l’any 2015 després d’un període de contenció en què “van ser les grans perjudicades”, dels anys 2011 al 2014. L’“increment es deu al 100% a les inversions”, assevera.
El cònsol explica que la despesa es va disparar l’any passat respecte al 2014 perquè no va ser fins a finals de mandat que es va poder recuperar el ritme normal d’inversions. “Feia uns anys que per redreçar la situació financera el comú es va veure obligat a fer un control exhaustiu”, addueix, i afegeix que en els darrers anys es va recuperar la dinàmica d’inversions que s’havia aprimat en els exercicis precedents. “Fins a finals de mandat no vam poder redreçar la situació i entrar a paràmetres normals”, explica Torres, el qual fa palès que “d’aquí ve la diferència de l’últim any”. “Havíem estat tres anys de sequera. Quan passes molta gana l’any que pots tornar a menjar la diferència és molt alta”, il·lustra. Un salt que l’any que ve ja no es produirà perquè la tendència inversora s’haurà estabilitzat. Fins al 2019, s’invertiran 14,3 milions d’euros, el doble que en el mandat anterior.
D’aquesta manera, el cònsol major justifica que la corporació encampadana sigui la que lideri el rànquing de despesa pública –és l’organisme que més va veure créixer la despesa seguit de la de Canillo, que es va engreixar un 15%– perquè les altres parròquies no van passar penúries. “No van estar en aquesta situació i van poder continuar invertint a un ritme normal i per això no es nota tant l’augment”, conclou.
Crítiques a l’oposició
Pel que fa a la controvèrsia més important que afronta el comú encampadà des de l’inici del mandat, com és la gestió dels recursos humans, Torres va carregar durament contra els grups de l’oposició, PS i Liberals d’Andorra, a qui va acusar de “criticar per criticar”. La minoria ha denunciat en els darrers dies que el comú vulgui contractar un tècnic d’obres –l’edicte es va publicar dimecres passat al BOPA– quan en altres departaments s’opta per cobrir les vacants amb eventuals amb l’argument que cal esperar a tenir enllestit l’organigrama.
Torres va defensar que s’ha seguit aquest criteri perquè la de tècnic d’obres es considera “una plaça necessària” i va apuntar que “si en lloc de seguir el procediment normal haguéssim agafat un eventual [PS i Ld’A] també s’haurien queixat”. “Si no teníem clar que una plaça no era imprescindible tiràvem d’eventuals”, cosa que és “molt més còmoda”, remarca.
Respecte a l’anàlisi de la situació del personal que la corporació té pendent de realitzar, Torres va assegurar que la voluntat de la majoria és tenir l’organigrama “tancat” a finals d’any.