Sant Julià de Lòria
La majoria del comú aprova els comptes del 2015 i el pressupost
L’equip de govern també tanca els pressupost per al 2016 i els sotmetrà al ple en breu
L’equip de Laurèdia en Comú que dirigeix el comú de Sant Julià de Lòria va celebrar ahir una junta de govern en què es va donar llum verd als comptes del 2015 i al pressupost del 2016. D’aquesta manera, doncs, es posa fi a l’agonia dels darrers nou mesos en què el cònsol major, Josep Vila, s’havia negat a aprovar els números de l’any passat i, de retruc, la corporació havia hagut de funcionar amb dotzenes parts perquè no es disposava de pressupost per a aquest any.
Fonts comunals, però, van confirmar ahir que en la junta de govern es van aprovar els comptes “sense cap problema”. A partir d’aquí, doncs, la previsió és poder presentar tota la documentació a la comissió de Finances –el conseller de la minoria, Joan Albert Farré, va explicar ahir que des de la setmana passada no havien celebrat cap altra comissió i que per tant desconeixien el detall dels comptes– i en breu convocar una sessió de consell de comú per tal d’aprovar els números de l’any passat i el pressupost d’enguany. De fet, les mateixes fonts van assegurar que aquest procés “no es dilatarà molt en el temps”.
D’altra banda, i pel que fa a les diferències en el si de la majoria sobre si cal portar a la fiscalia les irregularitats detectades fins ara, les fonts consultades van indicar que la qüestió no s’havia tractat i que en cap cas s’ha plantejat la possibilitat de sotmetre-ho a votació.
Minoria
De la seva banda, el conseller de la minoria d’Unió Laurediana, Joan Albert Farré, preguntat sobre la possibilitat que la majoria acabés optant per portar les irregularitats detectades en els comptes del darrer exercici del mandat de Montserrat Gil i Manel Torrentallé a la fiscalia va indicar que “no conec els motius perquè hagi d’actuar la fiscalia”. En aquest sentit va reiterar que no ha pogut analitzar en profunditat els comptes i que en tot cas “no tinc constància per part de ningú del comú que hi hagi voluntat per prendre la iniciativa i portar-ho a la fiscalia”.
Per part de la majoria, el conseller de Cultura, Josep Roig, va reiterar que la seva posició “sempre ha estat la mateixa” i que ja l’havia defensat durant el mandat anterior. “Des del meu parer la fiscalia hauria d’actuar d’ofici, no pels comptes del 2015 o pels de Camprabassa, sinó pels informes del Tribunal de Comptes. Amb això hauria d’entrar a investigar”, va manifestar. I és que com ha insistit en múltiples ocasions “les denúncies que fa el Tribunal de Comptes són prou importants perquè s’entri a investigar d’ofici”. En aquest sentit, també va explicar que considera que “si hi ha algun element comptable que no està prou justificat o hi ha algun dubte, soc partidari de posar-ho en coneixement de la ciutadania”. Així, des del punt de vista del responsable de Cultura “si el Tribunal de Comptes detecta una anomalia i ho denuncia en l’informe, entenc que no cal que ho denunciï ningú més”.
El que sí que s’ha vist els darrers dies és certa divisió d’opinions dins la majoria ja que mentre hi ha una part dels consellers que considera que s’hauria de ser més contundent i portar les irregularitats a la fiscalia, una altra part, més àmplia, no considera que s’hagi d’arribar a aquest extrem.
Naturlandia
Pel que fa a les declaracions de l’economista i dissenyador del parc de Naturlandia, Gerard Martínez, en què atribuïa els problemes actuals a la gestió que en va fer la corporació liderada per Gil, el conseller d’UL va rebutjar aquesta tesi. “Crec que els comentaris del senyor Martínez no han estat encertats”, va apuntar, recordant que “és una persona que ha tingut grans diferències en diversos temes relacionats amb el parc que han acabat a la via judicial”. Per tot plegat, va indicar que “cal esperar a tenir criteris més objectius i més treballats” per prendre decisions.