andorra la vella
Sis càmeres ja graven al Parc Central per evitar les bretolades
Els aparells van iniciar ahir l’enregistrament dels accessos al recinte i els lavabos i la setmana que ve se n’instal·laran tres més al parc infantil
El Parc Central compta des d’ahir amb sis càmeres de vigilància que controlaran els accessos al recinte i als lavabos. La setmana que ve se n’instal·laran tres més a la zona del parc infantil i, més endavant, quan acabin les obres de la nova casa pairal, se’n col·locaran també a la plaça del Poble. L’equip de govern dóna així compliment al compromís de posar videovigilància als punts de la parròquia més susceptibles a les bretolades i no descarta, en un futur, ampliar el radi de videovigilància i posar aparells a d’altres zones.
El conseller de Medi Ambient i Noves Tecnologies, David Astrié, va explicar ahir –primer dia de posada en marxa de la instal·lació– que l’objectiu és tenir controlats “llocs que pensem que són molt importants de vigilar a causa de les bretolades”, que –va assegurar– “són unes quantes”. Tot i que no va voler xifrar el nombre total d’actes incívics que s’han produït en el darrer any, va dir que “en un parell de mesos hi ha hagut quatre o cinc bretolades”, a més de rebre queixes per botellón o aldarulls nocturns. El darrer incident va tenir lloc dilluns de la setmana passada quan un individu va calar foc en un dels lavabos, precisament un dels espais que ara estaran videovigilats.
Els sis aparells estan ubicats als dos costats de l’edifici de La Central i els tres restants que hi haurà al parc es posaran al local de manteniment de la zona de jocs infantils, un espai ple de “material subjecte de bretolades per part de la gent”, va refermar Astrié, el qual va apuntar que hi ha adolescents que pugen als jocs dels petits i els trenquen. Pel que fa a la plaça del Poble, se’n col·locaran als espais de jocs, a les entrades i als ascensors.
Dret a la intimitat
Astrié va negar que la instal·lació de càmeres i la gravació d’imatges a l’espai públic representi una amenaça al dret a la intimitat, perquè “amb tota la regulació estem avisant la gent que ve al parc que aquí s’està gravant”, i va adduir que la prioritat és garantir la seguretat. “És una zona de molts nens i no es pot jugar amb la seguretat de la canalla. Ens hem d’assegurar un mínim”, va reblar.
A més, va posar de manifest que la intenció no és “farcir la parròquia de càmeres”, sinó “no gastar-nos diners arreglant pintades”. Així, es vol que la mesura sigui “dissuasiva” per aconseguir “estalviar-nos diners en reparacions”. L’objectiu és posar fi, així, a les pintades, trencadisses de vidres o incendis, “actes que poden ser insignificants a simple vista però si els deixem fer més grans la cosa pot anar degenerant”, va sentenciar el conseller. Quan es detectin bretolades, es perseguiran els presumptes infractors i es derivarà el cas a la policia o a la justícia.
Més càmeres a d’altres llocs
Amb tot, Astrié va assenyalar que el comú podria instal·lar més càmeres a d’altres zones de la parròquia. “La intenció és que sí”, va confessar, però va remarcar que primer s’haurà d’analitzar a quines zones i en quins terminis en el marc d’aquesta primera prova pilot que ha costat 16.000 euros. En total, el comú ha adquirit un total de 16 càmeres que anirà disseminant progressivament.
Segons va detallar Arnau Costa, cap d’àrea d’informàtica del comú, hi ha tres models diferents de càmera, unes amb l’angular més obert i altres més tancat. Segons va exposar, les imatges s’emmagatzemaran al Servei de Circulació, que és on van a parar les gravacions de les càmeres de mobilitat, les de l’alberg de la Comella i les de les noves dependències comunals. A més, va destacar que s’han posat cartells de zona videovigilada a les entrades per informar els ciutadans.
Astrié va indicar que “està tot preparat per poder gravar” legalment, ja que el comú va crear un decret que modifica la regulació dels fitxers de dades personals i hi afegeix –segons recull la norma– el que permet el “registre d’imatges de vianants” per motius de “vigilància urbana”.