Reportatge

Cervesa amb el gust de les Valls

El certamen de productors locals i artesans d’Andorra la Vella va tenir com a temàtica central la cervesa i, fins i tot, se’n va elaborar una, feta específicament per al mercat, en ple carrer. Els visitants van poder degustar fins a una quarantena de begudes diferents.

Cervesa amb el gust de les VallsXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Pale ale, al pur estil anglès, i amb un toc afruitat. Així és la cervesa que va estrenar ahir el Mercat de la Vall de la capital. En la seva segona cita, el certamen, que dedica un espai específic a un tipus de producció local, va apostar per la cervesa.

Boris Beer, de l’Era Bauró, van ser els encarregats de produir “la cervesa del Mercat de la Vall”. L’elaborador, Heiko Kirchner. “És una cervesa molt bàsica que es pot arribar a fer a casa amb una olla”, explicava. I per demostrar-ho, la va fer al bell mig de la placeta de Sant Esteve. Durant sis hores, l’olla –professional– va fer bullir l’aigua, el llúpol, el llevat i el malt. Per al resultat, però, caldrà esperar 40 dies, que és el que dura el procés de fermentació.

Amb la d’ahir ja són cinc les cerveses que elaboren Boris Beer. “Estan funcionant, la gent aposta pel producte d’aquí. És assequible i la cervesa agrada pràcticament a tothom”, assegura Kirchner. Comparteix percepció Antoni Medina, mestre cerveser de la cervesa artesanal Alpha. Tot i reconèixer que els primers tres anys del negoci “van ser durs”, a punt de fer-ne cinc assenyala que la cervesa andorrana va guanyant adeptes i està consolidada. “La demanda va a l’alça, no ens podem queixar”, diu. “En un país com el nostre, on el turisme té tant de pes, has d’oferir un producte diferent. I la cervesa és qualitat i fàcil d’endur”.

Alpha disposa de set varietats en el mercat, una per cada parròquia, “amb una mica de cor de cada lloc. Són diferents estils i sabors”, explica. I, pensant en el turisme, l’etiquetatge inclou un codi QR perquè el consumidor pugui conèixer la història d’aquella parròquia.

A banda de les cerveses dels productors locals, a la zona específica d’aquest segon Mercat de la Vall s’hi van poder trobar altres cerveses artesanals no andorranes de la zona que també es podien degustar i adquirir. En total, n’hi havia prop d’una quarantena de diferents. “Ha ­tingut una molt bona rebuda”, reconeixia Anna Riberaygua, secretària de l’Associació de Comerciants del Centre Històric, coorganitzadors del certamen.

En paral·lel a les cerveses, productors locals, artesans i botigueres de la zona es van voler sumar al mercat. S’hi podia trobar absolutament de tot: des dels ous ecològics a bufandes teixides a mà, passant pels sabons naturals. N’eren una quarantena, gairebé una desena més que ara fa un mes, quan es va estrenar aquest mercat que comerciants i comú volen que es consolidi i que es realitzi, indefinidament, el primer dissabte de cada mes. “L’objectiu és revitalitzar la zona i que tots els ciutadans i turistes sàpiguen que aquí tenen una cita amb el producte local i artesanal”, recordava Riberaygua, que confia en el fet que, malgrat l’arribada del fred “el nombre de paradistes es mantinguin i tant de bo vagin en augment”.

Després de l’estrena, al setembre, amb els productors locals com a temàtica central i, aquest octubre, els cervesers, el 5 de novembre serà el torn de les confeccions a mà.

tracking