Justícia
El Superior tomba una normativa d'Ordino perquè envaeix territori de la Massana
El tribunal considera que la normativa és il·legal perquè no respecta els límits territorials fixat pels dos comuns el 1974
Nova sentència sobre el conflicte que mantenen les parròquies de la Massana i Ordino al voltant dels seus límits territorials. En aquest cas el Tribunal Superior ha donat la raó al comú de la Massana que va impugnar l’ordinació ordinenca de senyalització de vies i edificis del 30 de gener del 2014. Des de la Massana es considerava que calia anul·lar la normativa perquè s’hi identificaven una sèrie de vies, camins i carreteres que “no es trobaven en la seva totalitat o en part dins del terme de la parròquia d’Ordino”, de manera que no es respectaven, doncs, els límits recollits en l’acta de delimitació de termes que les dues corporacions van acordar el 1974.
En canvi, des del comú d’Ordino s’havia demanat la suspensió de la tramitació de la causa en espera de la resolució d’un altre expedient obert en la via civil que és el que hauria de determinar els límits definitius entre les dues parròquies. A més, recordaven que existeixen actes de consells ordinaris i de la junta de consellers majors posteriors als acords del 1974 que acrediten l’existència de les divergències respecte a la definició de les fronteres. Per tot plegat entenien que havien d’incloure les vies impugnades dins del territori ordinenc fins que no es dicti resolució definitiva en la causa civil.
Nul·litat parcial
Malgrat els arguments esgrimits per la representació legal d’Ordino, el tribunal Superior recorda que l’acta del 1974 “té plena eficàcia jurídica mentre no sigui formalment anul·lada o substituïda per una altra que tingui efectes jurídics” i, alhora, destaca que les accions empreses per la corporació d’Ordino no poden “neutralitzar” l’eficàcia dels acords ja que per ara no han comportat una nova delimitació.
Per tot plegat, la sentència, que és ferma, conclou que l’ordinació del 2014 és il·legal perquè no respecta els límits marcats el 1974 i per tant l’anul·la parcialment, demanant que s’adapti a la delimitació establerta ara fa 42 anys.
El cònsol major de la Massana, David Baró, va recordar que el conflicte per les fronteres entre els dos territoris fa anys que dura i que mentre no canviïn els acords “qualsevol moviment que faci Ordino, la Massana farà valdre la sentència del 1974. En aquest sentit va indicar que són conscients que “Ordino ha obert una nova via per intentar fixar nous límits”, però de moment no hi ha hagut pronunciament i “els últims anys la justícia sempre ens ha donat la raó”.
Malgrat els acords del 1974, la polèmica territorial es va reobrir el 2006 quan les dues parròquies van aprovar els respectius plans d’urbanisme i els terrenys en litigi estaven inclosos en els dos documents. Aquí es va encetar l’enfrontament als tribunals. El 2008, però, el Superior es va pronunciar a favor de la Massana i va declarar nul·la una part del POUP d’Ordino, una sentència que mai ha acontentat Ordino, que segueix lluitant per un canvi en la delimitació. Durant el mandat de Josep Maria Camp es va arribar a crear una comissió per mirar d’acostar postures, però no va donar fruits. Amb tot, Baró insisteix que “els cònsols no podem seure i pactar i menys si hi ha una sentència ferma. Si ho canviem es podria portar als tribunals”. Per això, “si ells envaeixen terrenys, la Massana es defensa”.