Enfrontament dels cònsols i el PS per l'aigua de l'hospital
La consellera defensa que la parròquia va demanar a Andorra la Vella que tragués el tub per motius econòmics i afavorir Capesa
Tot i que no estava a l’ordre del dia, el subministrament d’aigua de l’hospital de Nostra Senyora de Meritxell va centrar bona part del consell del comú d’ahir d’Escaldes-Engordany que va acabar amb una picabaralla entre la consellera de la minoria Cèlia Vendrell, del partit socialdemòcrata, i els cònsols de la parròquia, Trini Marín i Marc Calvet.
La disputa va començar en l’apartat de precs i preguntes arran que Vendrell va requerir als cònsols per què s’havia demanat a la capital que retirés el tub a través del qual se subministrava aigua a l’hospital i que es va instal·lar el 15 d’agost del 2015, després que s’hagués de tallar el subministrament a Escaldes.
El tub es va treure fa poc més d’una setmana i Calvet va indicar que va ser per iniciativa de la capital. A més, va recordar que aquesta canonada l’havia instal·lat Andorra la Vella de manera “unilateral” i que no estava en les millors condicions. Per això, Calvet li va preguntar a Vendrell, en una tensa discussió, si connectaria l’aigua de casa seva a un “tub a terra, a l’aire lliure, amb un plàstic, amb fortes temperatures a l’hivern i altes a l’estiu, possibles danys de vandalismes i on s’hi pixen els gossos”. La consellera de la minoria va manifestar que aquest tub “passava la vorera” i amb un material apte per estar a l’exterior.
Motius econòmics
Vendrell va assegurar que Escaldes-Engordany va demanar a la capital treure el tub per motius econòmics i per afavorir la Companyia Aigües Potables Escaldes-Engordany (Capesa). En aquest sentit, va raonar que Capesa necessita diners “per fer front a la construcció dels dos nous dipòsits” per la qual cosa voldria tornar “a facturar l’aigua” de l’hospital. “No puc entendre de cap manera que per davant d’aspectes de salut pública, es facin passar aspectes econòmics”. Davant aquesta acusació, Marín va contestar visiblement molesta: “no puc acceptar-li, senyora Vendrell, que no tinguem una actitud responsable, que abans passi el tema econòmic per davant de l’obligació”.
D’altra banda, Vendrell va ressaltar que l’hospital és de tot el país, per la qual cosa s’hauria de fer un embrancament definitiu entre la capital i Escaldes per garantir el subministrament d’aigua al centre mèdic. En aquest sentit, Calvet va ressaltar que la parròquia té suficient capacitat per poder aprovisionar l’hospital d’aquest recurs. A més, va apuntar que el centre mèdic també té d’un dipòsit amb capacitat d’emmagatzemar 400 metres cúbics d’aigua, un recurs que es podria portar en camions. Així mateix, va relatar que els dos comuns han redactat un projecte per fer aquest embrancament, però que falta que les autoritats sanitàries estableixin un protocol d’actuació en cas d’emergència.
Aquesta no és l’única esbroncada que hi va haver entre Vendrell i els cònsols. Ahir va jurar al seu càrrec el nou director de Serveis i Infraestructures, Patrick Rodríguez-Escolano. Vendrell va opinar que s’hauria d’haver promocionat un treballador de dins del comú, en lloc de portar una persona externa, ja que va considerar que no és un càrrec de confiança política.
ADJUDIQUEN LES OBRES DE L'AVINGUDA FENER
El comú va aprovar ahir adjudicar a l’empresa T.P. Unitas les obres per remodelar i embellir l’avinguda del Fener per uns dos milions d’euros. D’aquests, el comú en finança més d’1,8 milions, mentre que prop de 83.250 euros els assumeix Andorra Telecom i uns 52.300 Capesa. Marc Calvet va explicar que es preveu que les obres comencin a finals d’octubre i durin uns sis mesos. Les tasques serviran per renovar el clavegueram per separar les aigües fecals i pluvials. La intervenció es realitzarà en uns 9.000 metres quadrats i s’aprofitarà per embellir l’avinguda i carrers adjacents amb la substitució del mobiliari urbà, l’arbrat i l’enllumenat. “Els treballs es pensen fer per fases per afectar el mínim el dia a dia dels ciutadans”, va manifestar Calvet. També es va aprovar un pla perquè les terrasses de la plaça Coprínceps tinguin una tarima i un sistema de calefacció, unes reformes que hauran d’assumir els propietaris.