Inspeccions del comú per conèixer l'ús de 4.100 apartaments

La corporació sospita que bona part s’estan llogant il·legalment a turistes i ha contractat una persona per localitzar les irregularitats

Inspeccions del comú per conèixer l'ús de 4.100 apartamentsARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Guerra oberta a Canillo contra els apartaments d’ús turístic il·legals. El comú va aprovar ahir en sessió del consell l’ampliació d’un crèdit per dedicar 1.600 euros mensuals a contractar un treballador eventual que s’encarregarà d’inspeccionar els pisos que la corporació creu que s’estan utilitzant com a apartaments dirigits als turistes. Segons va explicar el conseller de finances Marc Casal, a la parròquia hi ha 6.500 unitats immobiliàries, és a dir, pisos. D’aquests, 4.800 són apartaments que podrien estar destinats a usos turístics. De fet, 700 estan registrats i poden donar legalment aquest servei.

Etiquetes:

El que haurà de fer aquest treballador és inspeccionar la resta d’apartaments i denunciar els propietaris que els estiguin destinant il·legalment a lloguer turístic. Les inspeccions es podran fer tant en dies laborables com en cap de setmana, i als infractors, a més de sancionar-los, se’ls comminarà a registrar-los al comú i a adaptar-los a la futura llei d’allotjaments turístics, ara en procés de tràmit parlamentari al Consell.

“Són unes xifres importants. A Canillo tenim un dèficit de 4.100 pisos que no sabem com estan”, va assenyalar el cònsol major, Josep Mandicó, en declaracions als periodistes un cop finalitzada la sessió del consell del comú. “Aquest és un problema que hem detectat els últims anys i que cada cop va en augment”, va explicar, per afegir que “el que volem és que, com a mínim, la gent estigui legalitzada”.

Sanció immediata

El cònsol major també va advertir que a tots aquells propietaris que tinguin pisos d’ús turístic sense registrar i siguin localitzats se’ls aplicaran “multes importants”. Segons Mandicó, “la nostra feina i la nostra voluntat és intentar trobar tota aquesta gent, i quan acabarem el règim sancionador en el qual estem treballant sancionarem la gent que ho continuï fent il·legalment”. I serà de manera directa, sense donar l’opció al propietari a registrar el pis per evitar la multa. “Si a una persona se l’atura anant a 140 per hora per una via limitada a 100 se’l multa. No se li diu que la propera vegada que et parem se’t multarà”, va posar com a exemple Mandicó, que va afegir que “si hi ha gent que està fent coses il·legals el que hem de fer és sancionar-les i les sancionarem directament”.

A més de legalitzar una activitat regulada, un dels motius pel qual el comú ha decidit prendre aquesta mesura ha estat per assegurar la convivència entre els propietaris o llogaters que viuen a la parròquia de forma permanent i els turistes. “Quan es tracta d’un apartament que no està legalitzat, a vegades la forma d’actuar dels inquilins deixa molt que desitjar”, va explicar Mandicó. “Ho volem evitar i que tothom compleixi un mínim de requisits”, va finalitzar.

NOUS PREUS DE LA ZONA BLAVA

El consell del comú va aprovar ahir uns canvis en l’ordinació dels preus de la zona blava tradicional per permetre l’abonament de places d’aparcament temporals. L’anual continuarà costant 150 euros, però s’obre la possibilitat d’abonar-se de l’1 d’abril a final d’any (100), de l’1 de juliol a final d’any (75) i de l’1 d’octubre a final d’any (37,5). També hi ha l’opció d’abonar-se per a la temporada d’esquí (90 euros). Els vehicles elèctrics i híbrids endollables amb distintiu acreditatiu tenen l’abonament gratuït.

tracking