canillo
El comú projecta fer una zona de serveis al mirador del Roc del Quer
La previsió és que hi hagi un espai amb bar, lavabos i zona de descans integrat en l’entorn i funcionaria l’estiu vinent
L’afluència de turistes al mirador del Roc del Quer ha estat un èxit. El cònsol menor de Canillo, David Palmitjavila, assegura que “sabíem que seria un gran atractiu, però no ens pensàvem que seria així”, alhora que assenyala que s’han arribat a comptar “dies amb un miler de persones amb 120 vehicles” durant aquest estiu i recorda que la visita “no és només anar fins a final del mirador, hi ha gent que s’està una horeta perquè també fa la passejada”.
El mandatari canillenc indica, al Parlem-ne de COPE Andorra-AD Ràdio, que les visites registrades els han permès recollir suggeriments i hi ha coincidència que s’hauria d’habilitar una zona de serveis. El comú ja s’ha posat a treballar en la proposta i a l’arquitecte que va guanyar el projecte se li han encomanat “una sèrie de propostes per veure com una infraestructura que veiem que té un èxit espectacular la podem millorar, dignificar, facilitar l’accés des de l’aparcament”, precisa Palmitjavila, que hi afegeix que “la idea és fer algun lloc perquè pugui tenir més activitat”.
El cònsol menor especifica que es tractaria “d’una cosa de mínims, integrada per conservar al màxim”, que estaria situada en la part inicial, al costat de la carretera, i tindria “lavabos, un lloc on prendre alguna cosa, on la gent pugui seure”, ja que diu que entre els comentaris que han rebut és que “estaria bé que hi hagués un lloc per poder gaudir una mica més del paisatge encara que no estigui a baix, perquè això seria urbanitzar la muntanya”.
La zona estaria habilitada per a l’estiu vinent, després de fer “una inversió que no està quantificada però que no seria gaire gran”, i ara es treballa a “valorar el lloc, l’impacte i com queda integrat en el paisatge”. Palmitjavila respon a les queixes perquè no puguin arribar al mirador persones amb mobilitat reduïda, i recorda que “el mirador sempre ha existit i no ha estat mai accessible per a tothom, no és just, però tothom no pot pujar tampoc a un refugi de muntanya”. I subratlla que la construcció de l’espai nou s’ha fet “guardant l’impacte mediambiental el més acurat possible al que era i perquè tothom hi pugui accedir estem urbanitzant la muntanya”. Entre les opcions que s’estudien està fer visites organitzades per a persones amb certa discapacitat.
Palmitjavila ressalta que el comú vol que hi vagi la major quantitat de gent possible i destaca que seria imprudent dir que el mirador ha generat més pernoctacions, però sí que “és un reclam que ha posat Canillo al mapa” i fa que es visiti la parròquia i així es generi activitat i negoci.
Vigilància i control
Respecte a la possibilitat de posar càmeres per controlar persones que es puguin penjar al buit com va fer aquest estiu un jove, Palmitjavila explica que el primer que es farà és pujar l’electricitat i posar serveis, i llavors podrien posar-se sistemes de vigilància. Puntualitza, però, que servirien per “denunciar qui fa la infracció, perquè hem posat la informació i la prohibició de repenjar-se i no podem posar un policia darrere de cadascú”, per afegir-hi que “contra la tonteria humana és difícil lluitar” i que “si vols posar la teva vida en perill allà o en algun altre lloc és la teva responsabilitat”.