andorra la vella

El comú apujarà la tarifa de l'aigua per fomentar-ne el consum racional

La tarifa, congelada des del 2006, es fixarà segons el preu de les altres parròquies

El comú apujarà la tarifa de l'aigua per mentar-ne el consum racional a la parròquiaCOMÚ D'ANDORRA LA VELLA

Creat:

Actualitzat:

El preu de l’aigua a la parròquia d’Andorra la Vella, la més barata segons el comú, experimentarà un increment amb vista a l’any vinent. Les tarifes, intactes des del 2006, augmentaran “mínimament” i “es fixaran segons el cost d’altres parròquies”, tal com va anunciar la cònsol major, Conxita Marsol, davant dels mitjans de comunicació, encara que no va concretar quant. La mesura anirà acompanyada de campanyes de sensibilització per tal de reduir el consum i s’emmarca dins del nou pla del comú per convertir Andor­ra la Vella en una parròquia més sostenible.

Etiquetes:

“La nostra parròquia fa una gran inversió en aigua. Ens hem gastat més de 2 milions d’euros en els últims 10 anys. Es tracta d’una de les partides més dotades des de sempre i el resultat és que ens sentim molt orgullosos del nivell del servei, però volem que es tingui consciència de la gran despesa que suposa i per això volem augmentar el nivell de sensibilització”, va explicar la cònsol al dipòsit de la Birena, el més gran de tota la parròquia –emmagatzema 7 milions de litres d’aigua, el 60% del volum total que sumen els 4 dipòsits d’Andorra la Vella–.

“Ara consumim una mitjana de 450 litres per persona al dia, una xifra molt superior a la que marquen els cànons internacionals [220 litres]. Per tant, encara que tenim aigua ens hem de mentalitzar que és un bé preuat i té un cost, i entre tots hem d’estalviar”, va afirmar la cònsol. Els tractaments, els dipòsits, la captació, les canalitzacions, són processos molt costosos i, segons Marsol, “no estan suficientment valorats”. En personal i funcionament, sense comptar les inversions i d’altres despeses, el comú destina 560.000 euros l’any, i l’aigua es paga a 0,26 euros el metre cúbic. “Realment el cost és molt més elevat, per tant és bo que tots sapiguem el que es gasta, el que consumim i el que paguem”, va argumentar Marsol.

L’objectiu final és aconseguir una despesa responsable i racional, per la qual cosa és imprescindible reduir-ne el consum, tenint en compte que els hotels són els grans consumidors. En aquest sentit, també des del comú es potenciaran les campanyes de conscienciació en què es visualitzaran tots els costos que suposa l’ús de l’aigua. David Astrié, conseller de Medi Ambient i Innovació, va posar dos exemples de l’abast d’aquestes despeses, tot explicant les últimes inversions realitzades. “Acabem de saber que hem passat un concurs nacional per l’adjudicació i la instal·lació d’una turbina de producció d’energia elèctrica”, va confirmar Astrié. L’aparell s’allotjarà dins de la pròpia canalització de l’aigua i aprofitarà la gravetat de l’aigua abans d’entrar al dipòsit per generar electricitat. “Estimem que amb aquest sistema estalviarem prop de 50.000 euros anuals de llum. Una inversió que s’encara cap a una política de transició energètica que pretén descarbonitzar la producció”, va explicar el conseller.

També va parlar del nou sistema per al tractament del nivell d’arsènic de l’aigua, en marxa des del gener amb un cost de 600.000 euros. L’objectiu de la instal·lació va ser cenyir-se als paràmetres que determina l’OMS i, segons el conseller, “el resultat és una aigua d’una qualitat magnífica”.

CONCURS PER EMBELLIR UNA TRENTENA DE PUNTS DE RECICLATGE

El comú adornarà amb fotografies de la parròquia un total de 30 punts de recollida selectiva, la majoria situats a Prada Ramon, però també a Prat de la Creu i Príncep Benlloch. Per fer-ho la corporació ha convocat un concurs perquè els ciutadans enviïn –des d’avui fins a l’11 de novembre a les cinc de la tarda– fotografies de diferents indrets de la capital.

Les vint millors imatges, que seleccionaran un jurat format pel cònsol menor, Marc Pons; el conseller de Medi Ambient, David Astrié, i representants de l’àrea d’higiene, participació ciutadana i comunicació, seran les que es plasmaran als vinils dels punts que es decoraran. Segons va explicar Astrié ahir en roda de premsa, s’invertiran un total de 25.000 euros: 18.000 per fer els tancats de la trentena d’àrees de reciclatge que s’embelliran i 7.000 per editar els vinils. Tal com va exposar el conseller, les fotografies hauran de ser representatives de la parròquia, d’indrets emblemàtics i paisatges singulars o vinculades al món associatiu i cultural. A banda de les vint fotos finalistes que s’exposaran a l’aire lliure, les tres guanyadores rebran una dotació econòmica de 300, 200 i 100 euros.

Astrié va explicar que l’any que ve es completarà l’embelliment de les zones de reciclatge estudiant quines es poden enterrar. En total, hi ha uns 90 punts de recollida selectiva a Andorra la Vella.

tracking